Sari direct la conținut

Nori negri deasupra Beijingului: Chinezii fac coadă la ghișeele loteriei din cauza problemelor economice

HotNews.ro
Coada la loterie in China, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Coada la loterie in China, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

​Vânzările de bilete de loterie în China au urcat în luna aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată datele publicate miercuri, economiştii subliniind că în special tinerii sunt interesaţi să îşi încerce norocul în contextul incertitudinilor economice cauzate de pandemie, transmit Reuters și Agerpres.

A doua mare economie a lumii îşi revine după trei ani de restricţii impuse de COVID-19, înregistrând o creştere de 4,5% în primul trimestru, însă datele statistice din luna aprilie sugerează că economia încetineşte, iar rata şomajului în rândul tinerilor a atins un nivel record de 20,4%.

În acest context, vânzările naţionale de bilete de loterie au crescut cu 62% în ritm anual în luna aprilie, până la 50,33 miliarde yuani (7,28 miliarde de dolari), cea mai ridicată valoare înregistrată în luna aprilie a ultimului deceniu, în timp ce pe ansamblul primelor patru luni creşterea este de 49,3% până la 175,15 miliarde yuani, arată datele Ministerului de Finanţe de la Beijing.

„Să ai un salariu de un milion nu este atât de bine cum este să câştigi un milion”, spune Freddie Xiao, o tânără de 28 de ani specialistă în marketing la o companie din domeniul internetului, în timp ce cumpăra bilete de loterie la un mall din Beijing.

Tânăra spune că este motivată şi de temerile că ar putea să îşi piardă locul de muncă Unii economişti sunt de părere că există o corelaţie între incertitudinile economice şi vânzările de bilete la loterie.

Economiștii pun situația pe seama șomajului ridicat, printre altele

„Oamenii, în special tinerii, speră să se îmbogăţească peste noapte. Asta are legătură şi cu economia, deoarece mulţi tineri nu au o ocupaţie şi merg la ghişeele loteriei”, spune Yi Xianrong, economist la Universitatea Qingdao.

Partidul Comunist Chinez a interzis jocurile de noroc după ce a preluat puterea în 1949, însă loteriile sportive gestionate de stat au devenit extrem de populare de la lansarea lor în anii 1980.

Produsele de loterie sunt vândut în mod frecvent sub forma unor bilete fizice de loterie la vânzătorii autorizaţi.

Săptămâna aceasta un comerciant ambulant din provincia Zhejiang, din estul Chinei, a sărbătorit câştigarea unui pot de 26 de milioane de yuani prin distrugerea propriului stand de mâncare stradală, filmuleţul devenind viral pe social media.

Deși nu la fel de afectată precum economiile unor state occidentale, cea chineză a primit și ea o lovitură puternică în timpul pandemiei de COVID-19, guvernul de la Beijing renunțând abia la finele anului trecut la măsurile draconice impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro