Sari direct la conținut

Norica Nicolai il da in judecata pe Basescu

HotNews.ro

Norica Nicolai a anuntat ca il va da in judecata pe presedintele Basescu, deoarece i-a incalcat dreptul constitutional de a accede intr-o functie publica prin refuzul de a o numi la Ministerul Justitiei. Constitutionalistii o contrazic: presedintele beneficiaza de imunitate pe timpul mandatului, iar a fi ministru nu e o functie publica, ci o demnitate publica, accederea la aceasta nefiind un drept aparat de lege.

Senatoarea PNL, Norica Nicolai a anuntat dupa aflarea motivarii Curtii Constitutionale ca il va actiona in judecata pe presedintele Traian Basescu.

” Consider ca mi-au fost incalcate grav anumitre drepturi, dreptul la tratament egal, la demnitate si onoare, drept pentru care imi rezerv dreptul de a actiona in instante, atit cele romanesti, cit si la CEDO. In acelasi timp, mi-a fost ingradit dreptul de a accede la o functie publica”, a declarat Norica Nicolai.

Norica Nicolai a criticat dur motivarea deciziei Curtii Constitutionale, pe care a etichetat-o drept ” o rusine”, spunind ca ” este injust ca decizia Curtii a modificat Constitutia”.

Mai mult, Nicolai considera ca este pusa in pericol ordinea constitutionala in Romania prin dreptul care i-a fost acordat presedintelui de a refuza un ministru pentru alte motive decit cele legale. ” S-a introdus posibilitatea subiectiva a presedintelui de a refuza un ministru”, a spus Nicolai.

Senatoarea admite ca va fi un proces de lunga durata, dar doreste sa creeze un precedent in Romania.

Constitutionalistii spun ca nu stie ce vorbeste

Profesorul de drept constitutional, Corneliu Liviu Popescu, afirma ca presedintele se bucura de imunitate pentru faptele din timpul mandatului si ca nu raspunde penal decit pentru inalta tradare.

Popescu o contrazice pe Nicolai si in ce priveste motivul invocat, adica ” ingradirea accesului la o functie publica”. ” Functia de ministru nu este o functie publica, ci o demnitate publica, este prevazuta la articolul 16, al 3 din Constitutie, doamna Nicolai ar fi trebuit sa stie acest lucru. Or, nu exista nici un drept subiectiv ca sa ajungi la o demnitate publica, drept pe care sa ti-l aperi in instanta”.

Profesorul de drept sustine ca intr-o functie publica poti sa ajungi prin concurs, de exemplu, pe care poti sa-l contesti in instanta daca a fost viciat sau iliegal, lucru care nu se aplica pentru demnitatile publice, prevazute clar in Constitutie.

La rindul sau, profesorul de drept constitutional, Ioan Stanomir, afirma ca problema a fost solutionata prin decizia Curtii Constitutionale, care a statuat ca presedintele are dreptul sa refuze un ministru ” indiferent de natura argumentelor aduse”.

” Curtea, in motivare, spune ca presedintele isi asuma raspunderea politica, iar chestiunile politice nu se transeaza in instante. Instantele nu pot aprecia daca o numire este oportuna sau nu din punct de vedere politic”, a spus Stanomir, adaugind ca presedintele beneficiaza de imunitate civila si penala pe timpul mandatului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro