Sari direct la conținut

Norvegia ar putea bloca revenirea Marii Britanii in Asociatia Europeana a Liberului Schimb

HotNews.ro
Norvegia ar putea bloca revenirea Marii Britanii in Asociatia Europeana a Liberului Schimb

Norvegia ar putea bloca o revenire a Marii Britanii in Asociatia Europeana a Liberului Schimb (EFTA), tarile care au acces la piata unica europeana fara a fi membrii ai Uniunii, scrie The Guardian.

Regatul scandinav nu este membru al UE dar are acces la piata unica prin apartenenta sa la Spatiul Economic European, care regrupeaza tarile membre ale Uniunii Europene si trei dintre cei patru membri ai EFTA (Norvegia, Islanda si Liechtenstein, dar nu si Elvetia).

Ipoteza a fost enuntata de ministrul norvegian al Afacerilor Europene.

„Nu este sigur ca este un lucru bun sa lasi sa intre o tara mare in aceasta organizatie”, a declarat Elisabeth Vik Aspaker, intr-un interviu acordat Aftenposten, potrivit AFP.

„Acest lucru ar deplasa punctul de echilibru, iar acest lucru nu este neaparat in interesul Norvegiei”, a adaugat ea.

Acest model de revenire in EFTA a fost dat ca exemplu in Marea Britanie de catre tabara Brexit in ipoteza unei iesiri din UE.

Marea Britanie a facut parte dintre tarile fondatoare ale EFTA in 1960, organizatie de liber schimb care a fost un omolog al Comunitatii Economice Europene, devenita Uniunea Europeana. In 1973, regatul a ales aderarea la CEE.

Opunandu-se unei reveniri a britanicilor in EFTA, unde deciziile sunt luate in unanimitate, Norvegia ar torpila sansele Londrei de a accesa piata unica europeana prin intermediul acestei organizatii.

Inainte de vara acestui an, guvernul norvegian a infiintat un grup de lucru interministerial pentru a analiza consecintele Brexitului. Data la care vor fi anuntate concluziile nu este cunoscuta.

Apartenenta la spatiul economic european cere respectarea celor patru libertati fundamentale: libera circulatie a persoanelor, a serviciilor, a bunurilor si a capitalurilor. Libera circulatie a persoanelor a fost o tema esentiala in campania pro-Brexit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro