Sari direct la conținut

Notar trimis în judecată în dosarul unei moșteniri de 1,8 milioane de lei de la un bărbat mort în condiții suspecte. Ancheta, pornită după o investigație Recorder 

DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Un notar din Oradea a fost trimis în judecată de DNA pentru că, deși știa că există moștenitori legali ai unei persoane decedate în condiții suspecte, a acceptat un testament fals. Investigația DNA a pornit după o investigație Recorder publicată în februarie 2024: „Vânătorul de bătrâni”. 

În același dosar, alături de notarul public Doina Lucia Ochiș au fost trimise în judecată alte două persoane, pentru instigare la abuz în serviciu și uz de fals. 

Dosarul a fost deschis de DNA Oradea, iar toate cele trei persoane sunt cercetate în libertate:

  • Lucia Doina Ochiș, notar public, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, în formă continuată și fals intelectual;
  • B.G.M., persoană fizică fără calitate specială, pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată și uz de fals;
  • B.S.D., persoană fizică fără calitate specială, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în perioada 2019-2020, persoanele acuzate au fost implicate în transmiterea, „pe cale succesorală, a bunurilor unei persoane în vârstă de 87 de ani, decedată în condiții suspecte în cursul lunii august 2019”. 

Deși știa că testamentul care i s-a prezentat era fals, notarul Doina Ochiș „ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei”, spun procurorii. 

Ei precizează că notarul avea obligația să verifice că testamentul este legal, în urma unei expertize grafice, însă nu a făcut acest lucru. 

„Totodată, în urma cercetărilor efectuate a reieșit faptul că, în cursul anului 2020, inculpata Ochiș Lucia Doina ar fi continuat să emită încheieri finale și certificate de legatar către inculpata B.G.M. chiar și după ce ar fi luat la cunoștință că existau moștenitori legali care contestau testamentul și că inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infracțiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani”, mai spune DNA. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea.

Investigație Recorder: Un bărbat și concubina sa din Oradea s-au îmbogățit după ce au preluat averea unor bătrâni care au murit în condiții suspecte

​Ancheta DNA a fost deschisă în urma unei investigații Recorder.

Un bărbat și concubina sa din Oradea au împreună 46 de proprietăți, terenuri și case. Jurnaliștii de la Recorder au arătat într-o investigație publicată în luna februarie 2024 că cei doi ar fi reușit să intre în posesia acestor bunuri după ce, vreme de mai mulți ani, au urmărit bătrâni singuri cu venituri mari și, după ce s-au apropiat de ei, au ajuns să le preia averea. 

În două cazuri documentate de Recorder bătrânii care i-au lăsat averea bărbatului din Oradea și concubinei acestuia au murit subit și au fost incinerați.

Contactați în februarie de Recorder, Sebastian Burcă și Ghizela Bălan nu au vrut să comenteze informațiile obținute de jurnaliști.

INTERVIURILE HotNews.ro