Sari direct la conținut

Noua criză a gunoiului din Sectorul 1: Ce ar implica declararea stării de alertă / Ce spun ministrul Mediului și prefectul Capitalei

HotNews.ro
Gunoi Sectorul 1 - 10, Foto: Hotnews
Gunoi Sectorul 1 - 10, Foto: Hotnews

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că starea de alertă sanitară în Sectorul 1 cerută de primarul Clotilde Armand, după ce Romprest a oprit din nou ridicarea gunoiului de pe străzi, ar fi o soluţie de moment şi că situaţia se poate rezolva printr-o „atitudine responsabilă atât din partea companiei care prestează serviciul, cât şi din partea Primăriei Sectorului 1”. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, cel care trebuie să își dea acordul pentru această măsură, a afirmat, pentru HotNews.ro, că o astfel de decizie va fi luată doar dacă DSP și autoritățile de mediu vor confirma că „există o amenințare reală la sănătatea populației”.

Ministrul Mediului: Declararea stării de alertă în Sectorul 1 ar fi o soluție de moment

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, ce poate face ca ministru al Mediului pentru a rezolva situaţia gunoaielor din Sectorul 1, Tanczos Barna a spus că în aceste zile a vorbit de mai multe ori cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și că știe că situaţia este complicată din punct de vedere juridic.

El a afirmat că, cel mai probabil, în Sectorul 1 se va ajunge la un contract nou pentru salubrizare.

  • „Din punctul nostru de vedere, al ministerului, cel mai important lucru este ca serviciul de salubrizare să fie prestat în continuare, în ciuda faptului că cele două entităţi au un diferend, o dispută juridică.
  • Vom avea o întâlnire mai mult ca sigur săptămâna viitoare pe această temă pentru a ne asigura că serviciul este prestat în continuare, gunoaiele nu rămân pe stradă(…).
  • Se va termina şi această dispută juridică şi probabil se va ajunge la un contract nou, cel puţin aceasta este intenţia primăriei, pentru a pune pe noi baze contractuale şi juridice prestarea acestui serviciu public”, a afirmat ministrul Mediului.

Întrebat dacă este o soluție instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand, ministrul Mediului a spus că este o soluţie de moment.

  • „Am mai avut o situaţie similară în sectorul unde s-a închis o staţie de sortare şi atunci s-a apelat la această soluţie juridică şi administrativă, ajută pe moment. Această intrare într-o stare de alertă sau anunţarea acestei stări ajută la găsirea unei soluţii de moment până la trecerea la o bază nouă contractuală juridică”, a declarat Tanczos Barna.

El nu crede că situaţia din Sectorul 1 se va rezolva cu amenzi, ci „printr-o atitudine responsabilă atât din partea companiei care prestează serviciul, cât şi din partea Primăriei”.

Prefectul Capitalei: Se poate declara stare de alertă doar dacă avem confirmarea că există o amenințare reală la sănătatea populației

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, cel căruia îi aparține acestă decizie, în baza căreia Consiliul Local pentru Situații de Urgență poate dispune instituirea stării de alertă, spune că o astfel de măsură va fi luată doar dacă va exista confirmarea că există o amenințare reală la sănătatea populației.

  • „Se poate declara starea de alertă doar dacă vom avea confirmarea Direcției de Sănătate Publică și autorităților de mediu că există o amenințare reală la adresa sănătății populației”, a declarat pentru HotNews.ro prefectul Capitalei.

El spune că se consultă cu Garda de Mediu și cu DSP, că va exista „în curând” o decizie, însă, cel mai probabil, nu vineri.

Ce ar însemna instituirea stării de alertă

Instituirea stării de alertă în sector ar permite autorităților să apeleze la măsuri excepționale astfel încât să fie ridicat gunoiul de pe străzi. De exemplu, să apeleze la o firmă de salubrizare din alt sector.

  • „Ar implica măsuri excepționale astfel încât să fie eliminat pericolul identificat. (…)
  • Starea de alertă nu înseamnă că reziliezi contracte, și că pot fi luate măsuri specifice. De exemplu, poate fi chemată și plătită să ridice gunoiul o altă firmă”, a adăugat prefectul Capitalei.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cere Prefecturii să fie declarată stare de alertă în sector din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand le promite bucureștenilor că „acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și de mafia gunoaielor va lua curând sfârșit”.

Ea spune că, în paralel, a avut discuții cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 și a ajuns la un acord.

  • „Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest.
  • Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1″, afirmă Clotilde Armand.

Armand le cere bucureștenilor să sune la Poliția Locală Sector 1 și să continue să reclame neridicarea gunoiului.

  • „Este foarte important acest lucru. O să vă explic mai târziu de ce. Știu că nu este cea mai confortabilă situație: vă citesc mesajele, umblu zilnic în sector și văd cu ochii mei ce se întâmplă. Dar de asta suntem noi aici. Să rezolvăm problemele.
  • Acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și mafia gunoaielor va lua curând sfârșit. Vă promit”, mai scrie Clotilde Armand.

Cum a pornit noua criză a gunoiului din sectorul 1

Romprest Service SA a anunțat, marţi, că operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1.

Totodată, depozitului ecologic Iridex nu i s-a prelungit contractul de către Primăria Municipiului Bucureşti, iar autoritatea contractantă, căreia îi revine această obligaţie legală, nu a dispus o soluţie alternativă, deşi a fost notificată în mod repetat în acest sens încă din 9 aprilie, a susţinut Romprest.

  • „Astfel, începând cu data de 01.06.2021, deşeurile care nu mai necesită tratare şi sunt colectate separat de către Romprest nu mai pot fi predate unui operator autorizat şi agreat de către autoritatea contractantă, prin urmare deşeurile respective nu mai pot fi colectate.
  • În consecinţă, programele curente de colectare a deşeurilor vor înregistra întârzieri şi modificări, dictate de adaptarea la situaţia (sperăm temporară) de imposibilitate de a preda deşeurile colectate separat, atât cele generate de populaţie şi instituţiile publice din subordinea Primăriei Sectorului 1, cât şi cele rezultate din operaţiunile de salubrizare stradală şi salubrizarea depozitelor necontrolate de deşeuri”, mai spunea Romprest.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat „un nou șantaj de tip mafiot” din partea Romprest și i-a îndemnat pe bucureșteni să sesizeze Poliția Locală dacă nu li se ridică gunoiul.

Clotilde Armand spunea miercuri că dacă în cel mult 24 de ore de la anunțul companiei gunoiul nu este ridicat, va rezilia contractul și va aduce un alt operator de salubritate.

  • „Compania adusă de un fost primar liberal pentru o perioadă de peste 20 de ani și apărată de avocații liberali în Consiliul Local al Sector 1 (în ciuda Deciziei Curții de Conturi a României de recuperare a prejudiciului de peste 100 de milioane de lei, în ciuda raportului ANRSC care ne zice foarte clar să recuperăm banii plătiți ilegal de primarul pesedist) nu și-a plătit datoriile către furnizori. Cu toate că a primit bani de la Primărie pentru asta. Și furnizorii refuză acum să mai primească gunoiul adus de compania aceasta.
  • Acum, lucrurile sunt foarte clare. O spun încă o dată: Dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi (stradal sau menajer) din Sectorul 1 nu este ridicat voi rezilia contractul și în următoarea secundă un alt operator de salubritate intră în Sectorul 1. Totuși, nu suntem proștii mafiei gunoaielor și eu nu mă clintesc în fața amenințărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită și cumpărată.
  • Eu stau aici în primărie să-i înfrunt pe cei care au impresia că pot fura peste un sfert din bugetul anual al Primăriei Sectorului 1 (da, atât plătim pentru gunoi) cu ajutorul unor consilieri vânduți. Am anunțat și Garda de Mediu că operatorul de salubritate din Sectorul 1 depozitează în acest moment ilegal deșeurile”, afirma Clotilde Armand.

CITEȘTE ȘI:

Conflictul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, deocamdată mediat: Primăria a plătit 14 milioane, compania anunță că nu mai sistează servicul de salubrizare

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro