Sari direct la conținut

„Noua eră Trump nu este anti-liberală. Este un liberalism naționalist, populist”

HotNews.ro
„Noua eră Trump nu este anti-liberală. Este un liberalism naționalist, populist”
Sculptura din bronz „Fearless Girl”, realizată de Kristen Visbal, care este amplasată în fața clădirii New York Stock Exchange (NYSE) din Districtul Financiar al New York-ului City, marți, 6 noiembrie 2024. Acțiunile de pe Wall Street au crescut în deschiderea ședinței de miercuri, după ce alegătorii americani l-au trimis pe Donald Trump înapoi la Casa Albă și i-au oferit un Senat republican. Indicii principali ai bursei au crescut cu 1,8% sau mai mult în primele ore ale ședinței. Sursa foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA pentru că a anticipat că lumea va intra într-o eră a concurenței strategice. Comerțul va fi mai puțin deschis și mai gestionat, iar piețele vor fi mai volatile, deoarece politicienii vor reacționa la ceea ce ei consideră a fi amenințări la adresa securității naționale, explică Sten Rynning, director al Institutului danez pentru studii avansate din cadrul Universității din Odense.

Astfel, noua președinție Trump va aduce nu doar o epocă a liberalismului național, ci și una a îngrijorărilor legate de securitate și a parteneriatelor strategice, consideră profesorul din UE, potrivit pionline, site-ul publicației economice Pensions&Investments (P&I).

„Nu cred că «echipa Trump» va anula liberalismul. Cred că ne întoarcem la doze foarte mari ale unui tip de liberalism, care este mai naționalist, mai populist”, a declarat Sten Rynning, în cadrul unui discurs din a doua zi a P&I WorldPensionSummit 2024, eveniment organizat la Haga în perioada 5-7 noiembrie.

În esența lor, Statele Unite sunt liberale, a spus el. „De data aceasta, Trump nu este afectat de îndoielile privind interferența Rusiei în alegeri… Dacă renunță imediat la Ucraina, va părea slab, iar republicanii sunt foarte îngrijorați de China, așa că nu cred că vom asista la o cedare a principiilor liberale”, a adăugat profesorul.

În timpul președinției anterioare a lui Trump, pandemia de COVID-19 l-a ajutat să își concentreze foarte clar mesajul asupra Chinei, a spus Rynning, răspunzând unei întrebări din public.

„El a fost întotdeauna foarte critic la adresa Chinei, iar (pandemia de) COVID a devenit pivotul pentru a face acest lucru. Va găsi din nou ceva similar și se va simți provocat, pentru că el nu structurează guvernul. El nu conduce guvernul. El se conduce pe sine”, a precizat profesorul.

„Așa că sperăm că va fi capabil să alcătuiască o echipă care să poată naviga prin toate turbulențele pe care el este capabil să le producă. Cea de-a patra consilieră pe probleme de securitate națională a lui Trump a dezvăluit că, în fiecare dimineață, când președintele venea în biroul ei, îi spunea: «Trebuie să elaborezi politicile care se vor potrivi cu tweet-urile care au apărut peste noapte». Și nu mă aștept ca acest lucru să dispară”, a mai arătat Rynning.

INTERVIURILE HotNews.ro