Sari direct la conținut

Noua țară pe care Kremlinul o acuză de „isterie rusofobă”

HotNews.ro
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Kremlinul a denunţat joi o „isterie rusofobă” din partea Australiei, care a luat măsuri juridice pentru a împiedica Rusia să îşi construiască noua sa ambasadă la doi paşi de Parlamentul său, pe fondul tensiunilor legate de ofensiva din Ucraina, transmit AFP și Agerpres.

„Spre marele nostru regret, Australia continuă să calce cu forţă pe urma autorilor isteriei rusofobe care face ravagii în prezent în ţările occidentale”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Australia vizează excelenţa în cadrul acestor ţări”, a ironizat el, denunţând o „manifestare de ostilitate” care va cere un răspuns „reciproc” din partea Moscovei.

Din 2008, Rusia a închiriat de la o agenţie guvernamentală federală australiană un teren situat la aproximativ 400 de metri de sediul Parlamentului din Canberra, iar în 2011 a obţinut o autorizaţie pentru a-şi construi acolo noua sa ambasadă.

În august 2022, guvernul a încercat să rezilieze contractul de închiriere pentru nerespectarea anumitor clauze ale autorizaţiei de construcţie, dar această decizie a fost anulată de justiţia federală în luna mai a anului trecut.

Joi, guvernul australian a adoptat noi legi special concepute pentru a bloca astfel construcţia. Acestea nu împiedică Rusia să aibă o prezenţă diplomatică în Australia, ci să construiască atât de aproape de parlament.

Un diplomat rus a declarat pentru AFP că ambasada caută acum o „opinie juridică” asupra problemei.

Cum a justificat guvernul australian blocarea construirii ambasadei ruse

„Guvernul a primit sfaturi de securitate foarte clare cu privire la riscul prezentat de o nouă prezenţă a Rusiei atât de aproape de parlament”, a declarat premierul Anthony Albanese reporterilor.

În opinia ministrul australian de interne, Clare O’Neil, noua ambasadă pe care Rusia doreşte să o construiască constituie o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale a ţării.

„Principala problemă a planului pentru o a doua ambasadă a Rusiei în Canberra este amplasarea acesteia”, a spus ea, subliniind că „locul este direct adiacent clădirii Parlamentului”.

Australia este cea mai recentă țară pe care Kremlinul sau alte autorități ruse o acuză de „rusofobie” din cauza acțiunilor luate împotriva Moscovei ca urmare a declanșării invaziei din Ucraina anul trecut.

Printre acestea s-au numărat state occidentale, dar și Japonia sau Republica Moldova. Polonia a fost o țintă predilectă a Moscovei în acest sens, fiind acuzată de către Kremlin de „rusofobie furibundă”.

Rusia vrea să incrimineze „rusofobia”

Mai mulți oficiali ruși au declarat recent că Rusia ar putea incrimina „rusofobia”, deși nu este clar cum ar putea funcționa acest lucru în cazul unor terțe țări sau a cetățenilor aflați pe teritoriul lor.

„Destul de clar, susțin necesitatea de a consacra în legislația noastră rusă conceptul de rusofobie, formarea de mecanisme, prevenirea difuzării de informații ostile Rusiei și stabilirea responsabilității pentru activitățile rusofobe”, a declarat chiar luna trecută ministrul adjunct al justiției din Rusia, Andrei Loghinov, în timpul unui discurs susținut la Sankt Petersburg.

Comentariile sale au venit după ce în luna martie comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a anunțat că va propune completarea legislației ruse pentru a incrimina „rusofobia”.

„În general, există temeiuri legale pentru rezolvarea acestei probleme astăzi – există articolul 282 din Codul Penal, care vorbește despre acțiuni cu caracter discriminatoriu pe baza naționalității, și există articolul 12 din Codul Penal, care vorbește despre răspunderea cetățenilor străini pentru acțiuni care provoacă daune cetățenilor noștri”, a declarat ea la televiziunea Rossiya-24 pe 3 martie.

„Dar, în practică, aceste norme nu funcționează suficient”, a deplâns Moskalkova, adăugând că este de părere că „sunt necesare formulări speciale care să se concentreze asupra rusofobiei în general, nu doar ca o infracțiune periculoasă din punct de vedere social”.

Urmărește ultimele evoluții din a 477-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro