Sari direct la conținut

Nouriel Roubini, Dr. Doom al economiei: Nationalizarea bancilor e solutia potrivita la criza financiara

HotNews.ro

O nationalizare temporara a bancilor este solutia rezolvarii crizei sistemului financiar, iar Administratia Obama ar putea face acest lucru in urmatoarele cateva luni, a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York. Declaratia celui supranumit Dr. Doom al economiei a venit in contextul informatiilor ca autoritatile americane ar putea nationaliza bancile, eliminand astfel actionarii. Casa Alba s-a grabit insa sa linisteasca investitorii, afirmand ca Barack Obama favorizeaza un sistem bancar privat.

Informatia pe scurt:

  • nationalizarea bancilor ar putea imita modelul suedez din anii ’90
  • procesul ar fi temporar, statul urmand sa revanda bancile dupa ce le-a „curatat”
  • ideea a fost pomenita si de republicani, care ar putea sustine initiativa
  • Casa Alba: Favorizam un sistem bancar privat

Intr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal, Roubini a afirmat ca nationalizarea bancilor reprezinta un lucru ce era considerat „un blestem in urma cu cateva saptamani. Dar atunci cand eu si altii punem aceasta in contextul modelului suedez din anii ’90 (preiei controlul bancilor, le pui in ordine si le vinzi rapid catre sectorul privat), este evident ca e un lucru temporar. Nimeni nu e in favoarea unei preluari permanente de catre guvern a sistemului financiar”.

Roubini a afirmat ca ideea ar putea fi imbratisata inclusiv de catre conservatorii americani. „Ideea ca guvernul va scoate din buzunar trilioane de dolari pentru a incerca sa salveze institutiile financiare si sa arunce si mai multi bani inutil nu este atractiva deoarece costul fiscal este mult prea mare. Astfel incat, in loc sa fie perceputa ca o idee bolsevica, nationalizarea va fi ceva pragmatic. In mod paradoxal, aceasta propunere este mai apropiata de sistemul de piata decat aceea a existentei bancilor aflate in moarte clinica”, a declarat Dr.Doom.

Roubini e convins ca oficialii de la Washington sunt favorabili ideii de nationalizare a bancilor. „Oameni ca Graham (nr.red. Lindsey Graham, senator republican din Carolina de Sud) si Greenspan (n.red. Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed) si-au dat deja acordul explicit. Acest lucru ii ofera protectie lui Obama”, a afirmat Nouriel Roubini.

Intrebat cand s-ar putea produce o nationalizare a bancilor, profesorul american a afirmat: „cred ca vom putea vedea legislatia nationalizarii adoptata in urmatoarele cateva luni… in sase luni sau ceva de genul acesta”.

Roubini: Nationalizarea bancilor, cea mai potrivita varianta

Ideea nationalizarii bancilor a fost reluata de Roubini intr-un editorial publicat la sfarsitul acestei saptamani, in care sustine ca exista patru mijloace de „curatare”a sistemului bancar: recapitalizarea bancilor, impreuna cu achizitionarea activelor toxice de catre o banca creata special in acest scop; recapitalizarea, impreuna cu garantia guvernamentala a activelor toxice; achizitionarea activelor toxice de sistemul privat cu garantii guvernamentale; nationalizarea directa a bancilor insolvente si revinderea lor catre sistemul privat dupa „curatarea” lor.

Dintre aceste solutii, profesorul american sustine ca nationalizarea ar fi cea mai potrivita. Printre altele, Roubini crede ca astfel va fi rezolvata si problema preluarii bancilor mai slabe de catre competitori mai puternici. „Bancile falimentare care fuzioneaza sunt precum betivii care incearca sa se ajute unii pe altii sa stea in picioare”, sustine economistul, dand ca exemplu preluarea Bear Stearns si WaMu de catre JPMorgan sau achizitionarea de catre Bank of America a celor de la Countrywide si Merrill Lynch.

Roubini crede ca initiativele luate in acest moment de oficiali din SUA si Marea Britanie n-ar face altceva decat sa duca la aparitia bancilor falimentare, asa cum s-a intamplat in Japonia anilor ’90, care a fost martora unui deceniu de criza pentru ca nu a restructurat institutiile financiare.

Declaratia lui Roubini a fost facuta la doar cateva zile dupa ce senatorul republican Lindsey Graham a afirmat ca nationalizarea este o solutie de scoatere din criza a bancilor cu probleme pentru a se evita repetarea experientei japoneze. Daca institutiile financiare au cu adevarat probleme, o varianta pentru guvern este „sa le preia, sa le restructureze, sa le imparta in bucati, sa le vanda si sa-si recupereze banii. Si, daca vreti, puteti sa-i spuneti nationalizare acestui proces”, a afirmat Graham intr-un interviu acordat Reuters.

Casa Alba: Favorizam un sistem bancar privat

Actiunile Bank of America Corp si Citigroup Inc au scazut, vineri, pentru a sasea zi consecutiv, in contextul temerii ca guvernul american ar putea nationaliza bancile, eliminand astfel actionarii. Actiunile Bank of America au scazut cu 4,8 procente, ajungand la 3,75 dolari, atingand cel mai scazut nivel din 1984 pana acum, iar actiunile Citigroup au scazut cu 17 procente, ajungand la 2,09 dolari. Atat Citigroup cat si Bank of America si-au pierdut 90% din valoare in ultimul an.

Scaderea a avut loc pe fondul ingrijorarii investitorilor, in pofida declaratiei Casei Albe, potrivit careia Barack Obama ar favoriza un sistem bancar privat. „Actuala Administratie continua sa creada cu tarie ca un sistem bancar privat este cea mai corecta solutie”, a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro