Sari direct la conținut

Nu de doliu national avem nevoie!

HotNews.ro

Moartea bebelusilor de la maternitatea Giulesti rupe multe inimi. Dar asta nu ne da dreptul sa ne pierdem si capul. Tocmai de aceea, Hotnews.ro nu va propune o irationala vanatoare de vrajitoare, ci o abordare realista pe care vom incerca sa o continuam si in viitor.

  • Sectia de Terapie Intensiva (ATI) a maternitatii din Giulesti este considerata in randul specialistilor a se numara printre cele mai performante din Romania. Acolo se incearca mentinerea in viata a nou-nascutilor prematur care prezinta de cele mai multe ori malformatii congenitale incompatibile cu viata in lipsa suportului asigurat de catre aparatura medicala performanta (incubatoare si nu numai).
  • Varianta exploziei unui tub de oxigen este improbabila, intrucat in sectia de ATI nu exista astfel de tuburi. Instalatiile care asigura oxigenarea pacientilor sunt asigurate impotriva exploziei. Nu se cunoaste inca intervalul de timp care a trecut de la scurtcircuitul care a produs prima flacara deschisa pana la prima interventie a personalului de specialitate.
  • O evacuare de urgenta rapid realizata de catre personalul medical ar fi fost dificil de efectuat intrucat includea deplasarea aparaturii care asigura supravietuirea bebelusilor.
  • Este foarte probabil ca niciun membru al personalului maternitatii nu s-a aflat in salon in momentul scurtcircuitului. Acesta este elementul principal asupra caruia trebuie sa se pronunte anchetatorii.
  • Spitalele romanesti (printre care si maternitatea Giulesti) au insuficient personal medical, in special asistente medicale. In plus, in numeroase cazuri, personalul inalt calificat (medicii sefi de sectie sau de clinica) acumuleaza functii echivalente in sistemul de stat si in cel privat (este si situatia doctorului Bogdan Marinescu, managerul maternitatii Giulesti).
  • Astfel de incendii nu sunt evenimente singulare. Cinci incendii au avut loc in spitalele londoneze in perioada 2008-2009. Printre cele complet evacuate se numara cel mai mare spital de oncologie din Marea Britanie (Royal Marsden Hospital). Nu au existat victime si nici manageri demisi. Astfel de cazuri au avut loc in ultimii doi ani si in Statele Unite, Costa Rica sau Caraibe. In 2006, 43 de pacienti au murit in incendiul dintr-un spital din Moscova. Reactia intarziata a personalului medical a fost responsabila pentru numarul mare de victime din acel caz.
  • Subiectul falimentului sistemului medical romanesc a fost tratat ani de zile pe larg de catre presa romaneasca. Este indoielnica exploatarea valului de emotie publica declansat de tragicul eveniment ca prilej de rafuiala politica sau producator de audiente. Dezirabila este concentrarea resurselor jurnalistice catre investigarea si developarea retelelor care paraziteaza fondurile publice obtinute prin intermediul asigurarilor de sanatate.

Hotnews.ro nu solicita o zi de doliu national, ci va incerca sa documenteze cateva dintre marile probleme structurale ale sistemului sanitar:

– Incompatibilitatile personalului din sistem: cumul de functii, conflicte de interese, etc.;

– Deturnarea de fonduri publice;

– Distrugerea unor institutii medicale pentru obtinerea de profituri imediate de catre anumite grupuri de interese.

Un astfel de efort ar putea avea mai mult efect decat milioane de ore de dezbateri televizate. Va rugam sa ne semnalati problemele si cazuri de coruptie pe care le intalniti in sistemul medical. Asteptam mesajele dumneavoastra pe adresa redactiei contact@hotnews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro