„Nu ne așteptam să prindem dimineața". Cum arată Gaza după ce Israelul a bombardat enclava cu „o sută de avioane”
- Redactia Hotnews
BBC a reușit să ia legătura cu un jurnalist din orașul Gaza, care a descris bombardamentele din timpul nopții ca fiind „brutale”.
„Nu ne așteptam să prindem dimineața”, a spus el.
El a adăugat că au avut loc bombardamente intense „pe străzi, în clădirile guvernamentale, în câmp deschis, pe plajă”.
„Ne aflăm în centrul orașului, dar mai multe bombardamente au avut loc la vest și la nord. Casa mea este acolo”, a mai spus jurnalistul contactat de BBC.
Forțele aeriene ale Israelului au folosit aproximativ 100 de avioane în bombardamentele intense asupra Fâșiei Gaza, a anunțat armata.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a lansat sâmbătă după-amiază un „apel urgent” către cetățenii din nordul Fâșiei Gaza și din orașul Gaza să se mute „imediat” spre sud, potrivit BBC.
Într-o postare pe X, Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a spus că aceștia vor putea să se întoarcă la casele lor atunci când „ostilitățile intense se vor încheia”.
El a mai spus că Hamas le pune viețile în pericol prin plasarea de arme în zonele civile și că Israelul nu va uita atacurile brutale ale grupului din 7 octombrie.„Fereastra în care puteți acționa se închide”, avertizează Hagari.
IDF a declarat pentru BBC că a fost folosită o varietate de metode pentru a transmite ultimul avertisment către populația din Gaza, inclusiv lansarea de pliante din aer, radio, internet și fiind „metode suplimentare despre care nu putem detalia”.
De vineri seara, oamenii din Fâșia Gaza nu mai pot comunica cu lumea exterioară, toate comunicațiile fiind intrerupte după ce Israelul a început un bombardament masiv asupra enclavei.
Și corespondentul BBC din Gaza, Rushdi Abualouf, a reușit în cele din urmă să contacteze postul britanic și a declarat că toate liniile de comunicare, inclusiv serviciile de telefonie mobilă și internet, au fost tăiate de autoritățile israeliene.
Jurnalistul se află în Khan Younis, în sudul Gaza, unde spune că există o „stare de panică, frică și haos”, în timp ce atacurile aeriene israeliene continuă în jurul orașului, chiar dacă acesta este considerat a fi o parte sigură a enclavei asediate.
Palestinienii sunt izolați de lumea exterioară și sunt, de asemenea, „incapabili să comunice unii cu alții”, a mai spus Rushdi Abualouf.
Mii de internauți i-au cerut sâmbătă lui Elon Musk să furnizeze internet în Gaza prin Starlink.
Mohammed Abed, fotoreporterul France Presse a reușit să trimită poze agenției de presă în care se văd clădirile distruse de bombardamentul forțelor israeliene.
Foto: MOHAMMED ABED / AFP