Nu uitati andivele !
Andivele au o valoare alimenatara deosebita si de aceea trebuie sa le cultivam sau sa le cumparam. Acestea reprezinta un manunchi de frunze inalbite care se consuma ca salata, fiind fragede, cu gust placut, putin amarui. Se obtin de la planta denumita cicoarea de vara sau cicoarea de Bruxelles.
Cultura de andive se realizeaza in doua etape: intai se produc radacinile si apoi din acestea se vor obtine „papusile” (andivele).
Cum se produc radacinile de cicoare de Bruxelles ?
Primavara, in luna mai, se seamana samanta de cicoare in randuri aflate la distante de 40-50 cm. Pentru o suprafata de 10 metri patrati este nevoie de 3 – 4 g de samanta. Dupa ce rasar, plantele se raresc la distanta de 12-15 cm. In timpul verii, cultura se praseste si se uda daca vara este secetoasa.
Toamna, dupa caderea primelor brume, radacinile se scot, dupa care se rup frunzele, lasand numai o portiune de 2-3 cm deasupra coletului.
Cum se obtin andivele ?
Pentru a obtine andivele („papusile”) radacinile se pun in santuri incalzite sau in pivnite. Santurile se fac late de 80-100 cm si adanci de 40-50 cm. In ele se asaza radacinile, la 1-3 cm una de alta, in pozitie verticala, dupa ce mai intai s-au scurtat la 25 cm si s-au inlaturat mugurii laterali de pe colet (sa ramana numai mugurele principal).
Printre radacini se pune un amestec de pamant de gradina, mranita si nisip. De asemenea, deasupra radacinilor se asaza un strat din acest amestec gros de aproximativ 20 cm, iar peste acest strat se asaza un strat de ingrasamat organic in fermentatie de grosime circa 40-50 cm. Sub influenta caldurii data de ingrasamant, incep sa creasca frunzele.
Deoarece cresc in stratul de pamant, raman albe si adunate in forma de „papusa”. Andivele se taie pe o mica portiune din colet, pentru a nu desprinde frunzele. La un metru patrat de sant se pot pune la fortat 180-200 radacini, recoltandu-se 12-15 kg andive.
In pivnite, radacinile se pun la fortat infigandu-se intr-un strat de pamant (amestec obisnuit), una langa alta. Ele pot fi acoperite cu un strat de pamant gros de 15-20 cm sau se infig in pamant numai pana la jumatate. In acest caz, papusile cresc complet afara, din care cauza au frunzele desfacute. Aceste papusi au un gust mai placut decat cele inalbite in pamant.
Valoarea energetica si continutul de minerale si vitamine pentru 100 grame andive:
17 kcal
1,25 g proteine
0,20 g lipide
3,35 g carbohidrati
3,1 g fibre
52 mg calciu
0,83 mg fier
15 mg magneziu
28 mg fosfor
314 mg potasiu
22 mg sodiu
0,79 mg zinc
6,5 mg vitamina C