Numărul candidaților la facultățile de Medicină din România a crescut anul acesta. 36 de note de zece la Cluj-Napoca
Mii de tineri au dat și în acest an examen de admitere la universitățile de Medicină din Cluj-Napoca și București. Ambele instituții de învățământ au anunțat că numărul candidaților a crescut față de admiterea de anul trecut cu câteva sute.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca au fost cu aproape 200 mai mulți candidați la concursul de admitere din acest an față de admiterea din 2023, au anunțat reprezentanții instituției de învățământ, citați de Agerpres.
„36 candidaţi au luat nota 10 la proba scrisă. Examenul de admitere la studiile de licenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a avut loc duminică, 21 iulie şi s-a desfăşurat impecabil pentru toţi cei implicaţi, candidaţi şi organizatori”, se arată într-un comunicat de presă.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti au fost cu 360 mai mulți candidați în acest an, decât în 2023 și cu 707 mai mulți decât la concursul de admitere din 2022, a anunțat universitatea printr-un comunicat de presă.
UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca: 750 de locuri la buget și 405 locuri la taxă
UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a avut în acest an disponibile 750 de locuri la buget și 405 la taxă.
Cele mai căutate specializări au fost Medicina, care a înregistrat cel mai mare număr de candidaţi cu 2,86 candidaţi pe un loc bugetat şi Radiologia şi Imagistica cu o concurenţă de 2,88 pe un loc la buget.
Examenul de admitere a constat într-o probă unică, scrisă, în limba română, în sistemul grilă, cu durata de 2 ore, iar rezultatele finale, după contestații, au fost publicate pe 23 iulie, iar candidaţii declaraţi admişi îşi vor putea confirma locul în perioada 29 iulie – 9 august.
UMF „Carol Davila” din București: 1.260 de locuri la buget și 535 la taxă
UMF „Carol Davila” din București a avut anul acesta disponibile 1.260 de locuri la buget și 535 la taxă. În total, au fost 1.795 de locuri și 4.204 candidați.
La programul de studii de licență la Medicină, unde concurența a fost de peste 3,7 candidați pe loc, cea mai mare medie de admitere a fost 10, la programul de studii de licență la Stomatologie (concurență peste 4,1 candidați pe loc), prima medie a fost 9,80, în timp ce la Farmacie, Asistență Medicală Generală, Moașe, Balneofiziokinetoterapie și Tehnică Dentară cele mai mari medii au fost: 10, 10, 9, 10 și 10.