Nutriție/Sănătate: Deficiența de vitamina B12, adesea nediagnosticată, poate fi prevenită prin alimentație
Deficiența de vitamină B12 – care poate trece neobservată, dar în cele din urmă provoacă o serie de simptome ca membre amorțite sau piele și ochi de culoare galbenă – poate fi prevenită prin consumul unor alimente.
Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru sănătatea nervilor și a celulelor roșii care transportă oxigenul în organism. Deficiența poate rămâne nediagnosticată deoarece simptomele sunt nonspecifice – oboseală, limbă umflată, palpitații, brațe și picioare amorțite.
De obicei, ea poate avea două cauze: malabsorbție, din cauza unor afecțiuni ca boala celiacă, sau consum inadecvat. Poate dura ani până la apariția simptomelor în ciuda consumului insuficient, deoarece organismul poate depozita vitamina.
Vitamina se găsește în general în carne, ouă și lactate.
Așa că oamenii nu trebuie să-și urmărească dieta dacă mănâncă frecvent produse animale. Un consum recomandat de 2,4 micrograme pe zi este asigurat de 100 g de somon gătit sau de vită la tigaie. Iar o cană cu lapte cu 2% grăsime asigură jumătate.
Femeile au nevoie de mai multă vitamină B12 când sunt însărcinate (2,6 micrograme) sau alăptează (2,8 micrograme/zi), deficiența putând afecta copilul – dezvoltare întârziată sau anemie.
Veganii trebuie să-și facă analizele
Veganii și cei care n-au mâncat de cinci ani ouă, lactate și carne riscă deficiența, așa că trebuie să se controleze. Este important ca aceia care nu beau lapte să consume lapte din plante, îmbogățit cu vitamina B12.
Asociația Dieteticenilor Britanici le recomandă vegetarienilor și veganilor să ia suplimente de 10 micrograme/zi.
Vitamina este solubilă în apă, așa că ceea ce depășește necesarul zilnic se elimină prin urină. Dar oamenii trebuie să-și consulte doctorul înainte să înceapă să ia suplimente, ca să se asigure că n-au afecțiuni care să provoace deficiența și să nu compromită în consecință medicația.
Surse: Insider, British Dietetic Association.