Sari direct la conținut

NXP Semiconductors România și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București inaugurează un laborator de ultimă generație

Smile Media
Laboratorul, dotat și amenajat de NXP, este destinat tuturor studenților facultății de Automatică și Calculatoare, Foto: NXP Romania
Laboratorul, dotat și amenajat de NXP, este destinat tuturor studenților facultății de Automatică și Calculatoare, Foto: NXP Romania

Miercuri, 6 decembrie 2023, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și NXP Semiconductors au inaugurat Laboratorul NXP din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare situat în clădirea corp EG.

Evenimentul, încununare a colaborării îndelungate, s-a desfășurat în prezența reprezentanților universității: Domnul Rector Mihnea Costoiu, Domnul Decan al Facultății de Automatică, Mihnea Moisescu, Domnul Prodecan Răzvan Rughiniș, și a reprezentanților NXP România: Doamna Director General Simona Almăjan împreună cu reprezentanți ai Consiliului de Relații cu Universitățile.

„Deficitul forței de muncă în România a fost estimat la 145.000 de persoane în 2022 și este prognozat să ajungă la 224.000 de persoane în 2026, dacă nu acționăm rapid și concertat. Impactul economic al acestui deficit este momentan estimat la 4,4 miliarde de Euro, echivalentul a 10% din creșterea PIB-ului nominal de anul trecut. Echipa NXP România se numără printre partenerii educației din țară care înțeleg că rolul și responsabilitatea companiilor în procesul de formare a viitorilor specialiști sunt extrem de relevante pentru rezultatele pe care dorim să le obținem. Domeniul microprocesoarelor și microcontrolerelor – în spectrul mai amplu al semiconductoarelor – este, în acest moment, o prioritate strategică la nivelul Uniunii Europene. În măsura în care dorim să recuperăm deficitul profund de pe piața forței de muncă și să oferim tinerilor capacitatea de a achiziționa competențe relevante pe tot parcursul vieții, este extrem de important să dezvoltăm parteneriate cu acele companii care își asumă o responsabilitate mai amplă în piața românească. Mulțumim NXP România și pentru exemplul pe care îl oferă industriei din țară”, a declarat Mihnea Costoiu.

Laboratorul, dotat și amenajat de NXP, este destinat tuturor studenților facultății de Automatică și Calculatoare și include echipamente care reflectă ultimele tendințe și inovații din industrie. Este dotat cu echipamente care utilizează tehnologie de ultimă oră în domeniul microprocesoarelor și microcontrolerelor dedicate piețelor auto, industriale IoT, investiția totală fiind de aproximativ 105 mii de euro.

În cadrul laboratorului, cadrele didactice vor susține cursuri de aprofundare și aplicare practică a cunoștințelor teoretice în domeniul Sisteme de Operare respectiv Sisteme de Operare Avansate. În plus, experții NXP vor susține prezentări, competitii, workshop-uri și diverse proiecte aplicative pe teme de interes pentru industrie.

Laboratorul este configurat cu două spații de lucru: un spațiu dedicat activităților didactice de zi cu zi, respectiv un spațiu dedicat studenților care își desfășoară activități de pregătire a proiectelor de diplomă și dizertație.

«Ca parte a ecosistemului, sustinerea învățământului superior din România prin colaborarea strânsă cu mediul academic este un pilon important al activităților din cadrul centrului nostru de cercetare si dezvoltare. Suntem aproape de partenerii noștri din universitate, contribuim activ la formarea tinerei generații de ingineri prin oferirea de expertiză in domeniul tehnologiei de vârf, în cele mai inovatoare și competitive domenii. Avem proiecte de cercetare pe care le dezvoltăm împreună cu Universitatea Politehnica, proiecte care vizează diverse domenii tehnologice. NXP România contribuie la crearea de soluții pentru piețele auto, IoT de consum și industriale prin dezvoltarea de platforme software care integrează componente NXP și software de la parteneri. Oferim burse studentilor, participăm la hackatoane, târguri, școli de vară, organizăm și susținem competiții pentru studenți, un exemplu de succes este competiția anuală NXP Cup, unde participanții programează prototipuri de mașini folosind tehnologiile noastre.», a afirmat Simona Almăjan, Country Manager NXP România.

Articol susținut de NXP

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro