O companie indiana a cumparat linia tehnologica a uzinei Republica pentru 6,21 milioane euro
Grupul indian Maharashtra Seamless, a achizitionat, contra sumei de 6,21 milioane de euro, linia tehnologica a uzinei de tevi Republica, aflata in procedura de lichidare, potrivit lui Nicolae Teodor, directorul lichidatorului. Potrivit acestuia, singurul participant la licitatia din 22 noiembrie, Maharahstra Seamless, a cumparat mijloacele fixe care compun linia de fabricatie a tevilor petroliere la pretul de pornire de 21,49 milioane de lei, echivalentul a 6,21 milioane de euro.
Reprezentantul RVA Insolvency Specialists a mai spus ca la inceputul anului viitor vor fi organizate licitatii pentru cladirile si terenurile de pe platforma Republica.
Pagina electronica a cotidianului indian Economic Times a anuntat joi ca Maharashtra Seamless a cumparat uzina Republica pentru 64 milioane de dolari. Achizitia are ca scop dublarea capacitatii de productie a companiei indiene la 700.000 de tone, pana in 2010-2011.
Contactati de Economic Times, reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze pe marginea acestei achizitii.
In data de 14 martie 2003, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a semnat contractul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni al Republica, reprezentand 99,54% din capitalul social, cu consortiul format din Moody – Rom Trading Romania, Moody International Trading din SUA, OOO Tomerso Rusia si ZAO Compania Tomerso Rusia, valoarea tranzactiei fiind de 1,9 milioane de euro.
Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani.
Dupa numai opt luni, APAPS a decis anularea contractului de vanzare-cumparare, ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale de catre cumparator.
In perioada iulie-septembrie 2003, consortiul rusesc a transferat 21 de cladiri si 180 de hectare de pamant catre o societatea nou infiintata Tehnologica Tub, patronata de Iuri Triponov, actionar majoritar in consortiul Moody Rom Trading.
Instanta Tribunalului Bucuresti a acceptat, in 17 noiembrie 2006, declansarea falimentului uzinei Republica si a admis cererea lichidatorului de anulare a contractului de privatizare. De asemenea, instanta a anulat contractele prin care patronul rus a instrainat o serie de active si a dispus repunerea partilor in situatia anterioara privatizarii.
In urma acestor decizii, statul a redevenit proprietarul uzinei Republica, iar fostul patron trebuie sa plateasca angajatilor salarii compensatorii.