O navă a marinei Române va conduce o grupare navală NATO în Marea Neagră și Marea Mediterană
Comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) va fi preluată pentru următoarele șase luni de către o navă de război a Forțelor Navale Române. Nava-comandant va fi puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), iar comanda va fi asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad. Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie – iunie 2020 vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană și vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia.
„România va prelua, joi, 16 ianuarie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc, de la ora 10.00, în Terminalul pasageri al Portului Constanța. Comanda SNMCMG-2, asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad, se va exercita, timp de șase luni, de la bordul navei-comandant, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), din dotarea Forțelor Navale Române. Din statul major al grupării fac parte și trei ofițeri din forțe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente”, transmit Forțele Navale.
Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie – iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).
SNMCMG-2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice.
O primă activitate conexă este sosirea în Portul Constanța, în perioada 13-20 ianuarie, a vânătorului de mine turcesc „Akçay” (M 270) și a dragorului de mine bulgăresc „Priboy” (63), nave ce vor intra în compunerea grupării SNMCMG-2, urmând a desfășura, împreună cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, activități de pregătire a misiunilor specifice, planificate în Marea Neagră și Marea Mediterană.
Puitor de mine – 1 (clasa Cosar)
F-274 Vice-Amiral Constantin Balescu
Deplasament (To): 1450 (încărcare maximă)
Dimensiuni (metri: lungime x lățime x pescaj): 79 x 10,6 x 3,6
Propulsie: 2 motoare Diesel; 6400 hp
Viteza (Noduri):19
Echipaj: 75
Armament:
Tunuri: 1-57 mm, 4 USSR 30mm/65, binate
Mine: 200