Sari direct la conținut

O situatie cu consecinte grave in cadrul examenului de bacalaureat

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Un fapt nemaiintalnit in istoricul examenelor noastre este semnalat de HotNews: „Surse din Inspectoratul Scolar Judetean Caras Severin au declarat pentru HotNews.ro ca 127 de lucrari de la bacalaureat au fost anulate. Este vorba de lucrari apartinand unor elevi de la Grupul Scolar Auto si Liceul Forestier. Lucrarile s-a dovedit ca au fost identice.”

In acelasi fel anunta si Agerpres evenimentul:

“Ca urmare a sesizărilor făcute de 17 profesori evaluatori, din Centrul zonal de evaluare, a fost dispusă o comisie, care să verifice dacă cele sesizate sunt adevărate. Este vorba de 127 de lucrări, care sunt identice, la subiectele 1 şi 2, de la Limba română, care presupuneau un grad mare de originalitate. Prin urmare, s-a hotărât anularea acestor lucrări şi eliminarea candidaţilor din examen, conform art. 96, alin. 2, privind metodologia şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2011″, a declarat, pentru AGERPRES, prof. Adrian Doxan, inspector general şcolar la ISJ Caraş-Severin.

Este de vorba de o anulare post factum, elevii n-au fost prinsi copiind dar, la corectura, profesorii corectori au sesizat ca lucrarile sunt identice, au anuntat presedintele comisiei din centrul zonal de evaluare, iar acesta, in urma sesizarii si consultarii Comisiei Nationale de Bacalaureat a decis anularea lucrarilor.

Decizia aceasta isi are baza juridica in art. 96 din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat – 2011

Art. 96 –

(2) Candidatii care au fost înscrisi la examen fara a îndeplini conditiile legale de

înscriere sau care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin,

obtinute pe cale frauduloasa, care le-au facilitat rezolvarea subiectelor, situatii

constatate de organele în drept, sunt eliminati din examen. Daca frauda este

constatata în centrul zonal de evaluare, lucrarile sunt anulate si candidatii sunt

considerati eliminati din examen.

(3)În situatia în care frauda este constatata dupa încheierea examenului de

bacalaureat, comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti modifica

rezultatele examenului, în sensul ca respectivul candidat este considerat eliminat din

examen. Daca diploma de bacalaureat a fost completata, dar nu a fost eliberata

candidatului, ea este anulata.

In cazul dat, constatarea ca 127 de lucrari, de limba si literatura romana, sunt identice, este dovada fraudei. Iar Comisia Judeteana de Bacalaureat a luat decizia anularii lor. Decizia a fost insotita de sesizarea organelor de politie, pentru inceperea unei anchete penale.

Daca se aplica intocmai articolul mentionat, ne putem astepta ca mii sau zeci de mii de lucrari identice sa fie anulate in centrele de evaluare, fapt fara precedent si care ar aduce examenul de bacalaureat de anul acesta in pragul dezastrului total.

Este posibil ca in multe alte centre zonale de evaluare sa existe situatii identice, dar profesorii corectori sa nu fi sesizat presedintele comisiei sau, chiar daca l-au sesizat, acesta nu a intreprins nici o masura in sensul rezolvarii situatiei ivite.

Exista in aceasta situatie riscuri importante. Cum toate notele se afiseaza pe internet, in ordinea alfabetica a numelor elevilor, este foarte usor de stabilit posibilitatea unor teze identice, dupa notele identice sau foarte apropiate. Eventuale anchete ulterioare, se pot solda cu anularea tezelor respective, anularea examenului pentru candidati dar pot conduce si la anchete si sanctiuni, inclusiv penale, asupra profesorilor corectori care n-au semnalat asemenea situatii, sau asupra presedintilor de comisii care nu au reactionat.

Din experienta proprie, recomand profesorilor corectori care fac sesizari de aceasta natura, sa le faca in scris, prin secretariatul comisiei, sa ceara numar de inregistrare si semnatura pe copia sesizarii, fie semnatura secretarului de comisie fie chiar a presedintelui.

Doar in acest fel vor fi exonerati ulterior de complicitate la frauda.

Deoarece maine, duminica, ora 16, se afiseaza rezultatele, timpul legal pentru sesizarea unor situatii de teze identice este foarte scurt, astazi si maine dimineata.

Capitolul X al metodologiei citate, art. 82 si urmatoarele, prevad sanctiuni grave pentru profesorii care nu sesiseaza eventuale fraude de care au luat cunostinta. Faptul ca au corectat teze identice, fara sa sesizeze acest lucru, intra sub incidenta acestui capitol din metodologie iar sanctiunile sunt extrem de grave:

a) observatie scrisa;

b) avertisment;

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro