Sari direct la conținut

O treime din romani sufera de boli a sistemului digestiv

Curentul

Mihai Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Fundeni din Bucuresti, sustine ca unul din trei romani sufera de cel putin o boala a sistemului digestiv.

In plus, incidenta bolilor ce tin de domeniul gastroenterologiei ocupa locul trei dupa accidentele neuro-vasculare si cele cardio-vasculare in topul afectiunilor care au o rata de mortalitate ridicata.

„Bolile digestive pot fi impartite dupa frecventa in doua categorii. Astfel, cele cu o incidenta extrem de crescuta asupra populatiei Romaniei si cel mai des intalnite in patologia din momentul de fata sunt boli ale ficatului, ulcerul si cancerul, iar a doua parte este reprezentata de bolile tubului digestiv”, a declarat Mircea Diculescu.

Aproape trei milioane de persoane au probleme cu ficatul

Conform specialistilor din domeniul gastroenterologiei si al hepatologiei, in Romania exista la ora actuala un milion de persoane purtatoare de virus hepatic B, un milion de persoane care sunt purtatoare de virus hepatic C si aproximativ trei milioane de cetateni care au probleme cu ficatul din cauza regimului alimentar necorespunzator, a consumului excesiv de bauturi alcoolice sau din cauze

genetice.

In cazul bolilor tubului digestiv care au o simptomatologie ce poate fi confundata cu usurinta cu cele ale ulcerului, precum disconfortul abdominal, incidenta acestora este cuprinsa intre 30 si 40 la suta din populatia Romaniei.

In acest sens, gastroenterologul Mircea Diculescu a declarat ca „este foarte important sa se prezinte la medicul de familie sau sa se adreseze oricarei unitati sanitare de specialitate inca de la primele simptome. Spre exemplu, o gastrita netratata la timp poate sa evolueze spre un ulcer care netratat la randul lui duce mai mult ca sigur la cancer.

De cele mai multe ori populatia ignora astfel de simptome si ajung la noi in stadiul final, cand nu mai putem face prea multe pentru a le salva viata”.

Avem doar 10% din necesarul de gastroenterologi

Unele dintre problemele ce au repercusiuni grave asupra populatiei cu care se confrunta gastroenterologia romaneasca sunt reprezentate in principal de subfinantarea centrelor de acest gen, numarul insuficient de cadre medicale specializate in acest domeniu si lipsa programelor de preventie primara si secundara.

„In prezent, avem aproximativ 300 de specialisti in gastroenterologie la nivel national, la care se adauga inca 300 de medici internisti. Pentru a asigura populatiei o stare de sanatate buna din acest punct de vedere ar fi necesari circa 3.000 doctori.

Mai mult, nu stam bine nici in cazul programelor de preventie deoarece cele nationale care se aproba anual sunt inconstante, intrerupte, slab finantate si acopera doar o mica parte din pacienti”, a declarat medicul specialist Mircea Diculescu.

Cu privire la cresterea numarului de specialisti, acesta a mai adaugat ca sunt o multime de rezidenti care sunt someri si cauta un loc de munca, dar la salariile pe care le primesc, se orienteaza fie catre strainatate, fie catre marile companii de medicamente. „De trei ani de cand sunt directorul acestui centru, nu mi-a plecat nici un rezident.

Totusi este pacat sa pierdem acesti specialisti, intrucat sistemul sanitar romanesc are nevoie pe langa o finantare adecvata si de doctori bine pregatiti in vederea imbunatatirii calitatii serviciilor medicale acordate asiguratului”.

Numarul pacientilor s-a dublat in ultimii ani

In ceea ce priveste tratamentul pentru bolile tubului digestiv, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza 90% din pretul unei familii de medicamente destinate afectiunilor usoare.

Insa, pentru cele care necesita un medicament mai costisitor, in mod special pentru bolile aflate in faza terminala, reprezentantii casei de asigurari sociale de sanatate au declarat ca „le decontam la pretul de referinta, iar diferenta de pret este suportata de asigurat”.

Si asta in timp ce, spre exemplu, la Centrul de Gastroenterologie Fundeni numarul pacientilor s-a dublat in ultimii cinci ani, ajungandu-se de la 6.000 de cazuri, cate erau inregistrate in anul 2000, ca la finele lui 2004 sa fie internati 14.000 de pacienti cu o patologie gastroenterologica diversificata.

„Numarul cazurilor rezolvate la centrul de gastroenterologie reprezinta aproape o treime din totalul de 48.000 de cazuri tratate la Institutul Fundeni in anul 2004. E destul de mare si ingrijorator acest numar”, sustine Diculescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro