Sari direct la conținut

O universitate din Italia anunță: „Testul rapid de salivă pentru depistarea coronavirusului este gata”

HotNews.ro
Test coronavirus, Foto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia
Test coronavirus, Foto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Testul rapid de salivă (TRS) funcționează și va fi în curând în producție, anunță Universitatea Insubria din Varese (nordul Italiei). Acest test poate detecta prezența coronavirusului în corp în numai câteva minute: un nou instrument de diagnostic care, în „faza 2” a stării de urgență, poate fi strategic pentru redeschiderea în siguranță a activităților sociale și productive, relatează Rador citând postul Rai News.

Principiul funcționării este similar cu cel al testului de sarcină. Câteva picături de salivă diluată cu o soluție specială se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obține între 3 și 6 minute: dacă se formează o liniuță persoana este negativă la Covid-19, dacă se formează două liniuțe, atunci este pozitivă.

Testul este rezultatul muncii de echipă a cercetătorilor de la Universitatea Insubria împreună cu medicii de la Agenția Socio-Sanitară Teritorială (ASST) Sette Laghi.

Experimentul s-a desfășurat în laboratorul de Microbiologie de la Spitalul Circolo di Varese, unde timp de două săptămâni, în perioada 16 aprilie – 4 mai, au fost examinate probele de salivă ale 137 de subiecți supuși exudatului, iar rezultatele au arătat că unii erau infectați cu Covid-19 și alții nu. Fiecare probă de salivă a fost evaluată cu două teste: cel molecular și cel experimental.

„Testul rapid este simplu și sigur de utilizat și permite realizarea unui screening rapid al populației. Scopul este identificarea subiecților pozitivi la coronavirus, în special purtătorii asimptomatici ai virusului, care trebuie trimiși ulterior să efectueze testele de referință care, pe baza metodelor moleculare, necesită un laborator cu timp de prelucrare mai lung”, a explicat Lorenzo Azzi, cercetător de stomatologie, creatorul testului împreună cu profesorul de biochimie Mauro Fasano.

Profesorul Fasano, delegatul rectorului pentru transferul tehnologic, a explicat la rândul său: „Din datele pe care le-am colectat, sensibilitatea testului a fost ridicată, cu spațiu de îmbunătățire prevăzut deja pentru prototiparea industrială. Această trecere de la studierea până la realizarea unui proiect în favoarea comunității dă o valoare deosebită activității de cercetare științifică”.

Universitatea Insubria a încheiat un acord cu NatrixLab din Reggio Emilia: compania lucrează deja la furnizarea rapidă a unor prototipuri cu asamblări ușor diferite între ele, care vor fi validate în perioade la fel de scurte ca cele în care a avut loc experimentarea în spital. În acest fel se va putea trece la efectuarea testului la scară largă și la costuri reduse. Ultimul pas necesar înainte de a ajunge pe piață este certificarea.

„Testul nostru salivar este atât de simplu încât poate fi utilizat realmente de oricine, dar certificatul pentru utilizare autonomă necesită perioade foarte lungi, în timp ce sunt necesare doar 15 zile pentru a-l obține pe cel sub supraveghere medicală. Prin urmare, testul, la fel ca cel serologic, va fi inițial gestionat de un reprezentant sanitar, care colaborează de exemplu cu poliția pentru verificări sau cu o companie care dorește să supună angajații la test. Și sperăm că poate fi pus și la dispoziția medicilor generaliști”, subliniază Fasano.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro