Odiseea avizului inceperii urmaririi penale a lui Mitrea continua: votul deputatilor ar putea fi dat in iunie
Campania electorala si absenteismul deputatilor ar putea amana pana in iunie avizarea inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea. Camera Deputatilor si-a modifica,t luni, programul de activitate si a dat liber deputatilor sa merga in teritoriu. Potrivit hotararii Biroului Permenent, deputatii au activitate in circumscriptii, in perioada 19-23 mai, noul program de lucru s-ar putea prelungi pana pe 30 mai la finalul campaniei electorale. Pe de alta parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea vrea sa schimbe regulmentul Camerei Deputatilor cu tinta directa la avizarea inceperii urmarii penale pentru deputati.
Secretarul Camerei Deputatilor, Gelil Eserghep, a declarat la finalul sedintei Biroului Permanent ca votul pentru avizarea inceparerii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea “ar putea fi dat dupa 1 iunie”. Potrivit lui Eserghep, activitatea deputatilor in urmatoarea perioada este centrata pe serviciul in circumscriptii, fapt care amana o eventuala sedinta de plen in acest sens.
Eserghep a anuntat ca deputatii vor lucra in saptamana 19-23 mai in circumscriptiile din teritoriu. Potrivit secretarului Camerei Deputatilor exista posibilitatea ca, si in perioada 26-30 mai, activitatea alesilor sa se desfasoare tot in judetele de care apartin.
“Cred ca deputatii vor reveni in Parlament dupa 1 iunie”, a declarat Gelil Eserghep.
Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a declarat saptamana trecuta ca deputatii juristi se vor reuni marti, la ora 9,00, pentru a dezbate raportul pe care il va prezenta subcomisia care a studiat dosarul Mitrea. Andon a precizat ca parlamentarii ar putea sa il audieze pe deputatul PSD Miron Mitrea urmand sa decida prin vot secret daca vor recomanda plenului avizarea sau nu a inceperii urmaririi penale.
Nicolicea vrea sa modifice regulamentul deputatilor
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, finul lui Miron Mitrea, vrea sa modifice Regulamentul Camerei Deputatilor in chestiunea avizarii inceperii urmarii penale. Mai exact, Nicolicea propune introducerea unui nou articol in regulament, astfel incat cererea de incepere a urmarii penale sa fie solicitata Parlamentului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu de Drectia Nationala Anticoruptie, asa cum s-a procedat in cazul lui Miron Mitrea.
Potrivit articolului 154 din Regulament, Camera Deputatilor are dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului. Articolul 155, alineatul 1, stipuleaza ca dezbaterea cererii prevazute la art. 154 se efectueaza pe baza raportului intocmit fie de o comisie permanenta, ca urmare a unei anchete, fie de o comisie speciala de ancheta formata in acest scop. Daca ministrul are si calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice care elaboreaza un raport pe care il inainteaza Camerei.
Nicolicea solicita ca la acest articol sa fie introdus un nou alineat, care sa precizeze ca ”dezbaterea cererii de urmarire penala se efectueaza pe baza raportului intocmit de Comisia juridica daca cererea de incepere a urmarii penale este solicitata de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”
Eugen Nicolicea sustine ca a facut aceasta propunere doar din dorinta de a pune in consens Regulamentul cu decizia Curtii Constituionale care, sustine el, “precizeaza ca cererea catre Parlament trebuie efectuata de PICCJ”.
Totodata Nicolicea a precizat ca daca regulamentul se modifica conform cererii lui, nu se va aplica la cazul lui Miron Mitrea. “Va intra in vigoare cand Comisia pentru regulament va gasi cu cale sa o discute, iar Camera sa o adopte, cel mai probabil in termen de patru-cinci luni”, a explicat finul lui Mitrea.
Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, este finul lui Miron Mitrea si a fost criticat de colegii din subcomisia Mitrea pentru ca a studiat dosarul acestuia, fara a informa parlamentarii asupra legaturii de rudenie.