Olguţa Vasilescu: Scăderile salariale din sănătate şi din asistenţă socială în februarie, normale, pentru că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.
„Creşterile din învăţământ sunt de la data de 1 martie, nu sunt în luna februarie. Au fost în luna februarie (creşteri – n.r.) cu aproximativ 4% pe net. Sigur că în februarie nu au fost alte creşteri, dar în luna martie este o creştere de 20% în învăţământ şi sănătate, unde se creşte direct pe grila din 2022. Dacă mă întrebaţi unde au fost scăderi în luna februarie faţă de luna ianuarie, mai precis în sănătate şi în sectorul de asistenţă socială, vreau să vă spun că e normal să se întâmple acest lucru, dat fiind faptul că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare, mai precis cele opt zile de weekend, şi zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, iar în luna februarie au fost doar opt zile nelucrătoare”, a spus ea, potrivit News.ro.
Ministrul Muncii a spus că salariile încasate vor fi mai mici şi în luna mai, atunci când vor fi virate salariile din luna aprilie.
„Aşa cum bine ştiţi, zilele nelucrătoare în sănătate şi în asistenţă socială se plătesc altfel, pentru că acolo este spor de până la 100%. Este logic că fiind mai multe zile nelucrătoare care se plătesc cu spor de până la 100% în luna ianuarie, să fie mai mari creşterile în ianuarie decât în februarie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în mai”, a mai explicat Vasilescu.
Câştigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 11,2%, la 2.487 lei, faţă de luna februarie a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
„În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.
Citește și:
- Răspuns din Guvern după scăderea salariilor în sănătate și asistență: Trebuie văzut de la caz la caz
Olguţa Vasilescu: Dacă am fi dat pensiile înainte de Paşti, unii ar fi luat două pensii în aceeaşi perioadă, iar următoarea peste şapte săptămâni
Ministrul Muncii a mai declarat miercuri că pensiile nu au fost virate înainte de Paşti pentru că ar fi însemnat ca unii pensionari să primească două pensii în aceeaşi perioadă, iar următorii bani să le intre după şapte săptămâni.
„Pentru că până acum Paştele cădea cu două zile după ce se dădeau pensiile în mod normal. Acum, pensiile s-au plătit între 15-27. Dacă le-am fi plătit înainte de Paşte, ar fi însemnat ca unii să ia două pensii în aproximativ aceeaşi perioadă şi să mai primească următoarea pensie pe data de 27 mai, deci era foarte greu pentru un pensionar să reziste şapte săptămâni fără pensie”, a afirmat Olguţa Vasilescu, potrivit News.ro.
Întrebată de ce nu au primit toţi bugetarii salariile înainte de Paşti, aceasta a spus: „La ministerele la care s-au cerut (salariile au intrat – n.r.). La ministerul meu, de exemplu, nu s-au dat pentru că nu au solicitat angajaţii. Au spus că vine şi data de 1 mai şi trebuie să aibă bani şi de 1 mai”.