Sari direct la conținut

Olteanu vrea dosarele ministrilor de la Kovesi

HotNews.ro

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a solicitat procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa trimita Parlamentului cererile privind declansarea urmaririi penale in cazul ministrilor-deputati. In scrisoarea trimisa lui Kovesi, Olteanu ii cere acesteia explicatii pentru faptul ca inceput procedurile de urmarire penala fara a avea acordul Parlamentul si doar pe cel al sefului statului. El mai solicita procurorilor si „dosarele cauzei”. Kovesi a cerut DNA si DIICOT sa-si precizeze punctele de vedere.

Bogdan Olteanu ii reproseaza Laurei Kovesi inceperea procedurilor de urmarire penala asupra ministrilor si ii cere acesteia sa transmita cererile pentru declansarea urmaririi penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, insotite de dosarele cauzelor respective. El considera ca avizul Parlamentului este indispensabil si avertizeaza ca toate actele procedurale facute de procurori in acest interval vor putea fi constestate pe procedura de avocatii invinuitilor.

Laura Kovesi a inaintat, marti, scrisoarea lui Olteanu catre DIICOT si DNA pentru „formularea punctelor de vedere ale celor doua institutii, avind termen de raspuns 6 februarie”.

Reactia lui Olteanu vine ca urmare a faptului ca Paul Pacuraru, ministrul muncii, a fost citat pentru marti la DNA, unde urmeaza sa i se prezinte invinuirile care i se aduc.

Parlamentarii vor dosarele

Procurorii si politicienii se afla pe pozitii diamentral opuse in ce priveste necesitatea ca si Legislativul sa-si spuna punctul de vedere in ce priveste urmarirea penala a ministrilor-parlamentari, dupa ce presedintele Basescu a dat aviz pozitiv. Este vorba de Adrian Nastase si Miron Mitrea- deputati si de Paul Pacuraru si Codrut Seres- senatori, pentru care sefii celor doua camere au solicitat Parchetului General sa trimita cererile de urmarire penala, plus dosarele cauzei.

Bogdan Olteanu, ca si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, considera ca prevederile Constitutiei, articolul 109, si dispozitiile Legii raspunderii ministeriale precizeaza expres ” ca in situatia ministrilor-deputari sau senatori, competenta de a cere urmarirea penala revine forului legislativ din care acestia fac parte”. Cei doi, sustinuti de parlamentarii PNL, PSD, PRM, UDMR si de premierul Tariceanu invoca in sprijinul acestei pozitii si decizia Curtii Constitutionale din 6 decembrie.

Procurorii se apara cu decizia Curtii Constitutionale

De cealalta parte, atit procurorul general, Laura Kovesi, cit si seful DNA, Daniel Morar, afirma ca pentru cele opt dosare privind actuali si fosti ministri Parchetul General este legal investit, avind avizele de urmarire penala de la presedinte, motiv pentru care nu mai trebuie solicitata si opinia parlamentului.” O cerere din partea Parlamentului nu este necesara, fapt insusit si de ministrul Justitiei, din moment ce acesta a trimis Ministerului Public cererile pentru declansarea urmaririi penale”, a spus Kovesi.

Kovesi a precizat ca decizia Curtii Constitutionale prin care a fost declarat neconstitutional articolul 16 din Legea raspunderii ministeriale, arata ca niciuna dintre autoritatile statului, legislative, jurisdictionale, executive ” nu se pot interfera si nu pot restringe dreptul unei alte autoritati, respectiv, presedintele Romaniei”.

Zid in jurul lui Nastase- Zambaccian

Parlamentarii au mai facut o data zid in jurul unuia dintre colegii lor, Adrian Nastase, pentru care DNA a cerut aviz de perchezitie in imobilul din strada Zambaccian. Solicitarea procurorilor a primit in 2006 votul negativ al Camerei Deputatilor, creind astfel un precedent despre care analistii sustin ca va functiona si in cazul celor patru demnitari.

PNL si PSD afirma ca problema se va transa, probabil, la Curtea Constitutionala, care urmeaza sa fie sesizata din nou. Eventuala sesizare nu-i va impiedica insa pe procurori sa-si continue ancheta. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca toate actele procedurale facute in acest interval sa fie contestate de avocatii impricinatilor, in situatia in care dosarele ajung in instanta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro