Omniasig VIG anunta ca a platit despagubiri de peste 170.000 de lei in urma ploilor si inundatiilor din ultimele trei luni
Omniasig VIG a anuntat joi ca a platit despagubiri de peste 170.000 de lei atat persoanelor fizice cat si juridice, din cele mai afectate judete din Romania ca urmare a fenomenelor atmosferice din ultimele trei luni. La nivel national, asiguratorul a primit aproape 500 solicitari de despagubire pana in acest moment si estimeaza ca va plati in jur de 3 milioane de lei pentru daunele avizate. Anuntul vine in contextul in care mai multi angajati Omniasig sunt in prezent urmariti penal si alti 300 de angajati sunt cercetati penal pentru ca ar fi falsificat asigurari facultative pentru locuinte.
In urma inundatiilor de saptamana aceasta cele mai grav afectate judete sunt Arges, Valcea si Gorj si reprezentantii asiguratorului se afla pe teren in aceste zone inca de miercuri dimineata, pentru constatarea in timp real a pagubelor produse de ploi si inundatii, urmand ca plata despagubirilor sa se faca in cel mai scurt timp, astfel incat oamenii sa se poata intoarce la o viata normala, precizeaza Omniasig in comunicatul de presa.
Cei mai multi asigurati au reclamat deteriorarea partiala sau totala a acoperisului casei, inundarea subsolurilor sau infiltrarea apei in peretii locuintei.
Asiguratii Omniasig VIG pot aviza daunele si deschide rapid dosarul de dauna prin apelarea numarului de telefon 021.9669 (tarif normal catre reteaua Romtelecom), disponibil non-stop. Avizarea daunei se face imediat dupa producerea evenimentului asigurat sau imediat ce s-a adus la cunostinta producerea acestuia, numai prin telefon, la numarul de mai sus. Avizarea daunei trebuie facuta imediat, chiar daca constatarea daunei se doreste a fi efectuata in alta zi.
Actele necesare pentru deschiderea unui dosar de despagubire in cazul locuintelor sunt:
1) Copie act proprietate
2) Copie carte / buletin de identitate proprietar
3) Declaratiile martorilor
4) Acte emise de autoritatile competente in functie de risc:
in cazul producerii unui eveniment ca urmare a scurgerii de apa de conducta este nevoie de o adresa din partea asociatiei de proprietari;
in caz de furt sau vandalism este necesara o adresa emisa de politie*
in caz de incendiu trebuie sa prezentati procesul verbal eliberat de pompieri
Constatarea se poate face si fara adresa emisa de politie, aceasta urmand a fi adusa ulterior insa imediat dupa eliberarea ei de catre autoritatile competente, se arata in comunicatul firmei de asigurari.
Omniasig Vienna Insurance Group a mai mentionat ca are indicatorii de solvabilitate si lichiditate la nivele superioare si sigure. Astfel, capitalul social al companiei este in valoare de 439.645.433,5 lei, marja de solvabilitate disponibila este de 229.102.712 lei (in conditiile in care marja de solvabilitate minima impusa de lege este de 151.535.440 lei), gradul de solvabilitate este de 151,19% si coeficientul de lichiditate de 1,47.
- 340 de angajati Omniasig sunt in prezent cercetati penal pentru ca ar fi falsificat polite facultative de asigurare a locuintelor
Anuntul Omniasig vine in contextul in care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput in luna mai urmarirea penala impotriva mai multor angajati Omniasig pentru ca ar fi vandut asigurari facultative pentru locuinte antedatate, creand aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID.
In acest dosar sunt cercetati penal 340 de angajati ai companiei de asigurari, dintre care 47 cu functii de conducere, potrivit unor surse din Politie citate de Mediafax.
Confom anchetatorilor, reprezentantii Omniasig au incheiat, numai in data de 26 iulie 2013, aproximativ 12.000 de politie de asigurare suspecte. Cele mai multe au fost in judete unde agentii cu maxim 10 angajati au incheiat sute de politie. Astfel, in judetul Covasna au fost incheiate 960 de polite, in Alba – 914 polite, in Harghita – 913 polite, in Mures – 799 de polite, in Maramures – 671 de polite, in Arges – 635 de polite, in Iasi – 507 si in Cluj – 475 de polite. In restul judetelor, numarul politelor intocmite la data de 26 iulie a fost de aproximativ 300.
Surse din randul anchetatorilor au precizat ca unii agenti de asigurari au incheiat, intr-o singura zi de lucru, intre 50 si 184 de polite de asigurare.
Potrivit acelorasi surse, angajatii care au incheiat cele mai multe polite au fost recompensati de conducerea Omniasig cu vacante la hoteluri de cinci stele din Turcia, fiind vorba de aproximativ 50 de persoane.
Aproape 340 de persoane sunt cercetate penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual, in dosarul politelor de asigurare, dupa ce ar fi falsificat peste 11.670 de polite de asigurare facultative, a anuntat, miercuri, comisarul sef Catalin Ionita, seful Directiei de Investigare a Fraudelor.
Ionita a precizat ca dintre cele aproape 340 de persoane, 292 sunt inspectori, brokeri si agenti de asigurari si 47 sunt directori.
„Discutam despre antedatarea unor polite de asigurare a locuintelor, fiind identificate 11.671 de astfel de polite. Exista suspiciuni privind infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual, fiind inceputa urmarirea penala in cauza. Pana in aceasta faza a anchetei, prejudiciul a fost stabilit la 400.000 de euro”, a precizat Ionita.
El a mai spus ca o prioritate este, in acest moment, recuperarea prejudiciului, drept pentru care bunurile persoanelor si firmelor implicate vor fi puse sub sechestru.
Aproape 300 de angajati ai Omniasig au fost audiati, la inceputul lunii iunie, in ancheta privind falsificarea unor polite de asigurare facultative.
Prejudiciul produs in acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspecteaza ca suma este mult mai mare.
Procurorii si politistii au facut, in 14 mai, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele. Anchetatorii au ridicat atunci inscrisuri si au audiat mai multe persoane.
Potrivit procurorilor, societatea de asigurare Omniasig incheia polite de asigurare facultativa si le antedata, pentru a crea aparenta ca au fost semnate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare PAID.
Astfel, incepand din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD – polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.
Prin modificarile aduse Legii 260/2008 de dispozitiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.
In aceste conditii, sustin procurorii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.
Sumele de 20 si respectiv 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor), se mai arata in comunicat.
„Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instantei supreme.
Procurorii au mai aratat ca, daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virata in contul PAID.
„Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.
Unicul obiect al verificarilor desfasurate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de companie in a doua jumatate a anului 2013, preciza asiguratorul.
„Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAD. Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. In acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri in intregime aceasta situatie”, arata Omniasig intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.
Distribuirea politelor PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) s-a facut prin intermediul actionarilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) pana in luna iulie a anului trecut, printre care nu figura si Omniasig. Ca urmare a semnarii unui protocol cu PAID, Omniasig a inceput in luna august sa distribuie polite PAD.
Conform legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia sa incheie polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.
Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale, fie ca sunt sau nu actionar PAID, pot incheia pentru aceste categorii de riscuri asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata care depaseste suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).
In afara de Omniasig, PAID a semnat protocoale si cu alti asiguratori si, incepand cu luna august 2013, portofoliul societatii a crescut constant luna de luna.
Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o luna mai tarziu ajunsese la 423.132 de polite. La finele anului trecut, numarul politelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012.
La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite in portofoliu.
Datele asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR) arata ca, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polite in vigoare in clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013.
In total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig numara 1,33 milioane de polite, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.
Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului roman.
Societatea este al doilea jucator pe piata locala a asigurarilor.
VIG mai detine pe piata romaneasca BCR Asigurari de Viata si Asirom.
Anul trecut, subscrierile Omniasig au scazut cu 14,2% fata de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polite RCA si CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.