Sari direct la conținut

OMS: Varianta Omicron a devenit dominantă la nivel mondial / În urmă cu 2 săptămâni era responsabilă de doar 1,6% din totalul de cazuri

HotNews.ro
Varianta Omicron XBB.1.5, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Varianta Omicron XBB.1.5, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de EFE și Agerpres.

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.

Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.

Raportul notează că noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă „să evite imunitatea” şi că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi.

Varianta Omicron cauzează forme mai puțin grave ale COVID-19

OMS precizează, pe de altă parte, că „dovezi tot mai numeroase” arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului.

Totuşi, OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie „foarte ridicate”, având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a tras un semnal de alarmă marți, avertizând că peste jumătate din populația Europei ar putea contracta varianta Omicron în următoarele 6-8 săptămâni.

OMS Europa s-a declarat și împotriva gestionării COVID-19 asemănător cu gripa în Uniunea Europeană, comentând informațiile potrivit cărora guvernul spaniol urmează să propună această măsură la nivel comunitar.

Recorduri de infecții la nivel mondial

Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global – un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ţinând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu şi care rămân neraportate.

De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depăşit şi în alte zile şi experţii medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deşi unele dintre primele ţări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja, precizează raportul OMS.

Statele Unite au raportat marți un nou număr record de infecții depistate într-o singură țară, 1,35 milioane de cazuri în decurs de 24 de ore.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro