Sari direct la conținut

Omul presedintelui. Mai poate fi salvat Klaus Iohannis de anturajul sau toxic?

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Cum a fost posibil derapajul inadmisibil al presedintelui in legatura cu scandalul ANAF – Antene? Explicatiile merg de la o prezumtiva loialitate a lui Klaus Iohannis fata de Voiculescu, un blat cu Antena 3 pentru sustinere mediatica, chiar problema personala cu casa pierduta a presedintelui. Altii spun ca era doar o problema de timp pina la un derapaj al presedintelui, care a mimat pina acum profilul reformist. Cred ca explicatia trebuie cautata si la Administratia Prezidentiala, unde cel putin un personaj extrem de nociv are o influenta determinanta asupra presedintelui. Dan Mihalache pare ca incearca sa-l decupleze pe Iohannis de gruparile reformiste din societate si sa-l impinga in bratele sistemului corupt, care astfel ar recupera presedintele pierdut inexplicabil la alegerile din 2014.

Dan Mihalache este cerberul de la usa presedintelui. Avem nenumarate marturii despre puterea pe care seful Cancelariei Prezidentiale si-a luat-o in interiorul institutiei. Consilierii prezidentiali isi vad ideile filtrate si cenzurate de gardianul usii catre presedinte, iar comunicarea propriu-zisa e intermediata de acest personaj obscur si influent. Cel putin asa se intimpla la inceputul carierei sale in Administratia Prezidentiala, nu e clar daca intre timp si-a mai stirbit din autoritate. Stim ca la un moment dat a vrut sa plece ambasador, dar in cele din urma a ramas. Cert e ca in episodul cu Antenele Mihalache a jucat un rol decisiv, care-i developeaza toxicitatea.

Care e mecanismul exact prin care Dan Mihalache a reusit sa cistige aceasta putere? Multi vorbesc despre loialitatea presedintelui Iohannis fata de Mihalache, unul dintre putinii oameni care au fost alaturi de el 24 de ore din 24 in complicata campanie electorala din 2014. Exista voci care spun ca Mihalache a fost unul dintre foarte putinii camarazi care il sustineau pe Iohannis in momentele de descurajare. E posibil ca aceasta sa fie explicatia.

Eu cred ca mai exista un motiv. Klaus Iohannis a aterizat subit in politica mare din Bucuresti, fara sa cunoasca cercurile de putere si influenta, fara sa aiba multe cunostinte in politica mare. In campania electorala, acesta a fost un avantaj: lumea l-a perceput ca pe un outsider, un om fara legaturi cu elita corupta a Bucurestiului. Dar, dupa ce a devenit presedinte, acest atu s-a transformat in dezavantaj. Iohannis s-a trezit singur intr-o institutie uriasa care trebuia populata. Aici si-a intrat in rol Dan Mihalache, in care presedintele ajunsese deja sa aiba incredere.

De ce e totusi o problema Dan Mihalache, veti intreba? Si ce legatura are el cu scandalul ANAF – Antene?

Raspunsul la a doua intrebare: legatura cu scandalul declansat de Antene cind ANAF le-a trimis notificarea de evacuare. Dan Mihalache este un promotor puternic al apropierii presedintelui Iohannis de trustul lui Dan Voiculescu. Confirmarea publica a acestei legaturi a avut loc saptamina trecuta, cind Mihai Gidea a calatorit alaturi de Dan Mihalache in Germania (la un eveniment organizat de sasi) si in SUA (agendele lor s-au intersectat cu ocazia Micului Dejun cu Rugaciune). Dar Mihalache e de mai mult timp promotorul unei relatii strinse intre Administratia Prezidentiala si Antene, unde el era de-al casei in perioada USL. Rezultatul eforturilor depuse de Mihalache se vede in politica editoriala foarte blinda a Antenelor la adresa lui Iohannis, desi in timpul campaniei electorale il calcasera in picioare. Inapoi la implicarea lui Iohannis in scandal. Exista informatii ca presedintele a fost influentat de Dan Mihalache in exprimarea pozitiei sale publice de neiertat. Si mai exista informatii ca presedintele a fost avertizat ca aceasta pozitie e complet gresita.

Asa ajungem si la raspunsul pentru cealalta intrebare, de ce e Dan Mihalache o problema? E simplu: omul are o agenda pur si simplu gresita. Agenda lui e paralela cu agenda reala a Romaniei, cu agenda reformista. Asta e marea problema. Dan Tapalaga a explicat intr-un text publicat imediat dupa numirea lui ca sef al Cancelariei Prezidentiale care e profilul omului inventat de Ion Iliescu si utilizat apoi de Adrian Nastase si Crin Antonescu. Flexibilitatea ideologica se impleteste perfect cu cea morala: de-a lungul carierei, Mihalache devine adversar al reformelor si aparator al marilor penali. Iata un fragment relevant di textul lui Dan Tapalaga:

Sistemul sau de valori arata cam rasturnat: isi declara admiratia fata de personaje sinistre ale comunismului, cum ar fi Dumitru Popescu „Dumnezeu”, dar il critica pe Vladmir Tismaneanu, autorul raportului de condamnare al comunismului. Pe teme de politica externa, se pronunta critic fata de Statele Unite, pledeaza pentru relatii normale cu Rusia (cultivat de Ambasada Rusiei) si se declara un mare sustinator al relatiilor cu China.

Pe scurt, Dan Mihalache pare un prototip perfect al anti-reformistului. O parte a societatii civile a protestat vehement fata de numirea sa ca sef al Cancelariei Prezidentiale, intuind ca influenta sa nefasta va apasa asupra conduitei presedintelui. Acei intelectuali aveau dreptate. Dan Mihalache a populat Administratia Prezidentiala cu apropiatii sai si a creat un cerc aproape impenetrabil in jurul presedintelui Iohannis.

E Klaus Iohannis captiv acestui cerc? Cred ca intr-o masura semnificativa.

Iar jocul pe care il face acum (fie si involuntar) Dan Mihalache este de decuplare a presedintelui Iohannis de segmentul reformist al populatiei si de impingere in bratele tagmei reprezentate de Dan Voiculescu & Antene. Reformistii erau oricum mai degraba nemultumiti de prestatia lui Klaus Iohannis, de lipsa lui de implicare, dar atita vreme cit nu facea rau il acceptau ca pe unul dintre oamenii totusi ok de la virful Puterii. Declaratia din scandalul ANAF – Antene a produs insa o bresa uriasa. Internetul pare sa-l fi abandonat pe Iohannis, luat insa imediat in brate de Gidea, Badea, Dana Grecu & co.

Acesta e marele pericol. Ca Iohannis sa fie impins definitv in bratele sistemului corupt si coruptibil. Ca presedintele sa abandoneze orice farima de aderenta la agenda reformista si sa se arunce, disperat dupa popularitate, in gasca penalilor. Exista riscul ca Iohannis sa inceapa sa il perceapa pe Dacian Ciolos drept noul favorit al reformistilor si un potential adversar politic.

Ar fi catastrofal pentru Romania. Un presedinte aliat cu penalii are un potential urias de damage. Are pe mina numirile la parchete si la Inalta Curte, plus nenumarate instrumente de exercitare a puterii executive.

Iohannis a gresit grav in scandalul Antenelor. Pozitionarea sa e de neiertat. Dar interesul public este de a-l pastra in tabara corecta. Si cred ca asta inseamna decuplarea urgenta de Dan Mihalache si de sistemul toxic pe care il reprezinta. E ultima sansa ca presedintele Iohannis sa ramina de partea corecta.

PS: Urmariti prestatia lui Dan Mihalache la Antena 3 in 3 ianuarie 2016. E relevanta pentru discutie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro