Sari direct la conținut

OMV a desemnat Deutsche Bank sa gestioneze vanzarea de rafinarii si benzinarii

HotNews.ro

Grupul OMV anunta ca a facut un pas important in implementarea strategiei de reducere a ponderii diviziei Rafinare si Marketing in portofoliul total. Este vorba de desemnarea Deutsche Bank ca” banca de investitii responsabila cu structurarea si implementarea programului de dezinvestitii din divizia Rafinare si Marketing”. OMV mai arata ca este luata in calcul o posibila vanzare a participatiei de 45% la reteaua rafinariei Bayernoil din Germania. In urma cu o luna, OMV a anuntat ca ia in considerare si vanzarea diviziei comerciale si de retail din Croatia si Bosnia-Hertegovina, acest lucru implicand retragerea completa de pe ambele piete. Potrivit OMV, strategia este cea de simplificare a portofoliului, fiind favorizate diviziile Explorare si Productie si Gaze Naturale si Energie.

Vanzarea participatiei de 45% la reteaua rafinariei Bayernoil ar presupune o scadere a capacitatii anuale de rafinare cu 4,6 milioane de tone, la 17,7 milioane de tone, precizeaza OMV.

  • „Strategia OMV urmareste imbunatatirea si simplificarea portofoliului companiei. Acest lucru presupune reducerea graduala a ponderii diviziei Rafinare si Marketing (R&M) in favoarea diviziilor Explorare si Productie si Gaze Naturale si Energie. In acest context, filiala din Turcia a OMV, OMV Petrol Ofisi, si-a vandut deja participatia de 52% detinuta la retailerul cipriot Kibris Turk Petrolleri Limited Sirketi la sfarsitul lunii noiembrie 2011. Mai mult, un comunicat de presa distribuit pe 6 decembrie 2011 anunta intentia OMV de a-si vinde filialele din Croatia si Bosnia-Hertegovina”, arata OMV intr-un comunicat de presa.

Deutsche Bank va fi responsabila cu structurarea si implementarea programului de dezinvestitii din divizia R&M, iar in urmatoarele luni va demara discutiile cu potentiali cumparatori.

Activitatea de rafinare a OMV se va axa in continuare pe rafinariile cu productie petrochimica integrata. Bayernoil Raffineriegesellschaft nu are operatiuni petrochimice integrate, fapt pentru care se va evalua optiunea renuntarii la participatia de 45% detinuta la rafinarie.

OMV opereaza patru rafinarii: cele din Schwechat (Austria) si Burghausen (sudul Germaniei) au productie petrochimica integrata. Luand in considerare si rafinaria Petrobrazi (Romania), care este complet echipata pentru a procesa titei romanesc, si participatia de 45% la reteaua rafinariei Bayernoil (sudul Germaniei), capacitatea totala de rafinare a OMV este de aproximativ 22,3 milioane de tone anual sau aproximativ 450.000 de barili pe zi.

Bayernoil opereaza cea mai mare retea a unei rafinarii din regiunea Bavariei, avand unitati de productie in Vohburg si Neustadt an der Donau. Cele doua centre de productie sunt conectate prin peste 11 conducte si, prin urmare, functioneaza impreuna ca o singura rafinarie. Reteaua rafinariei are circa 750 de angajati si produce gaze lichide, carburanti precum benzina si motorina, precum si pacura si bitum, din aproximativ 10 milioane de tone de titei pe an. OMV are o participatie de 45% la Bayernoil cu o capacitate nominala totala de 215.000 de barili pe zi.

In domeniul Explorare si Productie, OMV activeaza in doua tari principale, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat. La sfarsitul anului 2010, OMV detinea rezerve dovedite de petrol si gaze naturale de aproximativ 1.15 miliarde bep si a inregistrat o productie de aproximativ 287.000 bep/zi in primele noua 3 luni din 2011. In domeniul Gaze Naturale si Energie, OMV a comercializat aproximativ 18 miliarde mc de gaze naturale in 2010. In domeniul Rafinare si Marketing, OMV are o capacitate anuala de rafinare de 22,3 milioane de tone si avea la sfarsitul lunii septembrie 2011 aproximativ 4.700 de statii de distributie carburanti in 13 tari, printre care si Turcia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro