Sari direct la conținut

OMV Petrom a vandut participatia de 28,59% din compania Congaz catre GDF SUEZ Energy Romania

HotNews.ro

OMV Petrom a finalizat vanzarea catre GDF SUEZ Energy Romania SA a participatiei de 28,59% in Congaz SA, companie de distributie si furnizare a gazelor, care nu facea obiectul activitatii de baza a companiei. Tranzactia face parte din strategia OMV Petrom de a iesi din activitatile de distributie si furnizare a gazelor catre segmentul consumatorilor finali de pe piata reglementata.

Tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei. „Decizia este in concordanta cu strategia noastra de a iesi din activitatile de distributie si furnizare a gazelor catre segmentul consumatorilor finali de pe piata reglementata. Vom continua sa furnizam gaze catre clientii nostri de pe piata libera. In ceea ce priveste aceasta tranzactie, vedem beneficii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru clientii Congaz, avand in vedere ca noul actionar majoritar, GDF SUEZ, cunoaste deja compania si are o experienta bogata pe piata de distributie si furnizare a gazelor”, a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.

Partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei. Tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, in conditiile in care vanzarile totale ale Congaz SA, precum si activele, reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti la nivelul Grupului Petrom. Congaz SA a fost tratata, din punct de vedere contabil, ca entitate asociata, valoarea participatiei fiind inclusa in situatiile financiare ale grupului prin metoda punerii in echivalenta.

Congaz SA a fost infiintata in 1999, SNP Petrom (actualmente OMV Petrom) numarandu-se printre fondatori, cu scopul de a dezvolta o retea de distributie a gazelor in zona Constantei, de-a lungul coastei Marii Negre. In prezent, Congaz SA opereaza o retea de conducte de gaze cu o lungime de aproximativ 850 km, avand un portofoliu de 55.000 de clienti din judetul Constanta, din orasele Constanta, Medgidia, Navodari, Ovidiu, Negru Voda, Agigea, Eforie Sud si Eforie Nord, precum si din comunele Cogealac, Cumpana, Lumina, Lazu, Valu lui Traian and Mihail Kogalniceanu.

Inainte de aceasta tranzactie, compania era controlata in proportie de 99,71% de patru actionari principali: GDF SUEZ Energy Romania SA (28,59%), E.ON RUHRGAS INTERNATIONAL GMBH (28,59%), OMV PETROM SA (28,59%) si Petroconst SA (13,94%), iar restul capitalului era detinut de consiliile locale din localitatile: Kogalniceanu, Medgidia, Ovidiu si Cogealac. In 1999, la infiintarea Congaz, atat SNP Petrom, cat si Distrigaz (predecesorul GDF SUEZ) erau companii de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro