OMV: Vom vinde gazul din Marea Neagra pe piata locala in functie de pret si taxe
Gazele naturale din Marea Neagra vor fi comercializate de OMV pe piata din Romania daca pretul de vanzare si de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare si Productie, la OMV European Media Summit, transmite Agerpres.
„Primul pas pe care o sa il facem dupa ce vom descoperi hidrocarburi in Marea Neagra va fi sa ne indreptam spre piata locala, spre piata domestica. Vorbim despre inlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care pretul este foarte ridicat. Statul roman doreste sa vindem gazele din Marea Neagra pe piata locala si noi intentionam la fel, dar depinde de sistemul de taxare si de pret. Sunt doua componente importante in orice afacere. Nu putem sa facem investitii daca ele nu sunt profitabile”, a afirmat Jaap Huijskes.
De asemenea, acesta a precizat ca eventuale schimbari ale sistemului de taxare din Romania vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua in privinta dezvoltarii proiectelor din Marea Neagra.
„Deocamdata nu cunoastem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbari vorbim. Daca sunt minore, impactul va fi minor. Daca sunt dramatice, la fel si impactu”, a mentionat acesta.
Oficialul OMV a adaugat ca infrastructura necesara pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra va fi asigurata de Exxon, companie partenera cu 50% din proiectul derulat offshore. Prin intermediul OMV Petrom vor fi realizate investitiile necesare pentru explorare, a spus Jaap Huijskes.
Acesta a aratat ca OMV va demara o noua campanie de explorare in perimetrul Domino din Marea Neagra, la finalul anului 2013. „In perimetrul Domino din Marea Neagra am demarat studii seismice 3D pentru 6.700 kilometri patrati, in perimetrul Domino. O noua campanie de forare este planificata sa inceapa la finalul anului 2013”, a afirmat Jaap Huijskes.
In februarie 2011 au avut loc descoperiri preliminare in perimetrul Neptun.
Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.