ONG-urile cer autoritatilor locale sa permita accesul cetatenilor in sala in care se desfasoara sedintele Consiliului General
28 de organizatii neguvernamentale au cerut marti primarului Sorin Oprescu si consilierilor generali sa permita accesul cetatenilor in sala in care se desfasoara sedinta de Consiliu General. Imediat dupa alegeri, administratia locala a restrictionat accesul acestora in sala invocand lipsa de spatiu. Cetatenii pot urmari ce decid alesii locali, pe ecrane, intr-o camera amenajata la mezaninul institutiei. In cazul in care vor sa faca interpelari, daca acestea se aproba, o pot face prin intermediul unei camere web. Pentru a-si face cunoscuta pozitia, ONG-urile au trimis o scrisoare deschisa catre autoritati.
„Semnatarii prezentei scrisori considera ca amenajarea unei sali special dedicata pentru vizionarea sedintelor de consiliu este o masura ce nu respecta spiritul Legii si principiile democratiei participative. Mai mult, separarea cetatenilor de alesii locali va avea un impact major asupra comunicarii directe intre cetateni si alesii locali, sedinta de consiliu fiind una dintre putinele posibilitati de participare a cetatenilor la luarea deciziilor cu privire la administrarea orasului”, se arata in scrisoarea trimisa de ONG-uri catre primarul general si consilieri.
Societatea civila isi apara drepturile invocand legea: „In conformitate cu Legea 215 din 2001 a administratiei publice locale, art. 42 alin. (1) „Sedintele consiliului local sunt publice”. Democratia participativa presupune, deci, ca publicul trebuie sa se regaseasca in aceeasi sala cu alesii sai locali. De asemenea, Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica defineste la art. 3 alin (e) obligatia de transparenta ca fiind „obligatia autoritatilor administratiei publice de a informa si de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative si la minutele sedintelor publice”, iar la alin (i) sedinta publica ca fiind „sedinta desfasurata in cadrul autoritatilor administratiei publice si la care are acces orice persoana interesata”.
ONG-urile semnatare ale petitiei sustin ca mai multi cetateni si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale vor incerca sa participe la sedinta Consiliului General din data de 30 august si vor lua cuvantul pentru a-si exprima dezacordul fata de aceasta practica. Un grup de cetateni, sustinut de Centrul de Resurse pentru participare publica, a dorit sa participe la sedinta Consiliului General din 11 iulie 2012, insa a fost indrumat catre sala special amenajata.