Sari direct la conținut

OPEC face o muncă „nobilă” cu stabilizarea prețurilor la petrol, susține una dintre țările membre

HotNews.ro
OPEC face o muncă „nobilă” cu stabilizarea prețurilor la petrol, susține una dintre țările membre
Suhail al-Mazrouei (centru) la o conferință de presă, FOTO: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Grupul țărilor producătoare de petrol OPEC+ face o muncă „nobilă” prin „stabilizarea pieței petroliere”, a declarat miercuri ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, citat de Reuters.

„OPEC+ a sacrificat mai mult decât alții dar elementul crucial este să rămânem împreună”, a declarat Mazrouei la un eveniment al industriei petroliere organizat în Emirate, la Fujairah.

„Mi-aș dori să vă imaginați o lume fără acest grup. Am fi în haos”, a subliniat el în comentarii făcute cu doar câteva ore înaintea unei reuniuni prin videoconferință a comitetului OPEC+.

Din OPEC+ fac parte statele membre ale Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și Rusia și o serie de țări cu producție mai mică de țiței precum Kazahstan, Mexic, Oman sau Brunei.

Agenția Reuters notează că afirmațiile lui Mazrouei amintesc de cele făcute lunea aceasta de vicepremierul rus pentru energie Alexandr Novak, care a spus că OPEC+ reduce „strategic” producția de petrol și cedează o parte a cotei de piață.

Novak a spus că obiectivul pe termen lung este ca țările producătoare să își asigure investițiile necesare și ca prețurile să ajungă potrivite atât pentru producători, cât și consumatori.

OPEC+ produce aproape jumătate din petrolul lumii

Datele Agenției Internaționale pentru Energie arată că țările membre ale OPEC+ sunt responsabile pentru 48% din producția de petrol a lumii.

Prețul petrolului LCOc1 a crescut cu peste un dolar miercuri din cauza îngrijorărilor privind o escaladare puternică a luptelor din Orientul Mijlociu în urma invaziei lansate de Israel în sudul Libanului și a atacului iranian cu rachete asupra teritoriului israelian.

Prețul țițeiului Brent a crescut cu peste 5 dolari într-o singură zi, ajungând la aproximativ 75 de dolari miercuri dimineața.

Însă trendul a fost în 2024 de scădere a prețurilor la petrol și țiței, sortimentul Brent scăzând luna trecută la sub 70 de dolari per baril pentru prima oară din 2021.

Țările OPEC+ au scăzut de fapt producția de petrol

Motivele pentru scăderea cotațiilor țin în mare parte de așteptările privind cererea mondială mai slabă, dar și creșterea producției în țările ce nu fac parte din OPEC+.

Țările OPEC+ au redus producția cu aproximativ 5,7% în urma mai multor măsuri convenite începând cu sfârșitul lui 2022, încercând astfel să mențină sus prețurile.

Luna trecută OPEC+ a convenit să amâne un plan de creștere graduală a producției de petrol, afirmând că el ar putea fi suspendat pe termen nedefinit sau chiar anulat, dacă prețurile justifică asta.

Planul de creștere ușoară a producției urma să intre în vigoare începând cu luna octombrie, dar a fost amânat acum până în decembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro