Operatiunea „Racolarea”
Liderii Opozitiei afirma ca PSD a facut presiuni asupra primarilor partidelor democratice
In trei ani, PSD Maramures a racolat aproape 40 de primari l Moralitatea politica a acestora se ridica la nivelul unei suricate l Ales pe o lista, dezertor milog dupa bani pe alta, cum poti cere oamenilor sa te urmeze? l Prostitutia politica, o meserie cu “pesti” cocotati in Consiliul Judetean
Partidul-stat se pregateste intens pentru alegerile locale. In viziunea liderilor PSD, cea mai buna strategie pentru castigarea ”localelor” e ”racolarea” primarilor, viceprimarilor si consilierilor partidelor din opozitie. Calculul este simplu: un primar aflat in functie are sanse mai mari sa castige un nou mandat. Si e bine sa o faca sub sigla celor trei trandafiri.
Calculul e valabil, mai ales in mediul rural si in orasele mici, unde ”omul sfinteste locul”, iar partidul este mai putin important.
La o analiza atenta, putem afirma ca in Ardeal, strategia politicienilor damboviteni nu a avut succesul inregistrat in Moldova si in Sud. Aceasta zona a tarii contine un amalgam de optiuni politice. In Maramures, de pilda, nu a existat la alegerile post-decembriste vreun primar care sa fi castigat cu 51% din optiunile celor care au drept la vot.
Daca ne referim la alegerile din 2000, putem spune ca marele castigator in Maramures a fost PRM. Pesedistii au pierdut conducerea Consiliului Judetean, Primaria Baia Mare etc. Numai ca in ultimii trei ani, partidul de guvernamant a luat masuri pentru a ajunge la alegerile din 2004 in pozitia de mare castigator.
Evident ”tunurile” au fost puse pe zonele ”rebele”: Ardealul, Banatul si Crisana. Liderii pesedisti doresc ca sintagma ”partidul-stat” sa aiba acoperire si in teren, cel putin matematic, ceea ce ne aduce aminte de perioada ”de trista amintire” cand rapoartele, statisticile erau mai importante decat realitatea evidenta.
Tactica ”cavalereasca”
… cacofonia e voluntara si acceptata. Si ghilimelele, la fel. In Maramures, de la cota 19 primari in anul 2000, s-a ajuns acum la cota… 53 (nici macar liderii judeteni nu stiu cu siguranta numarul, deoarece in fiecare zi mai apare cate unul)! Aceasta crestere spectaculoasa nu inseamna neaparat si o crestere proportionala a membrilor si simpatizantilor PSD.
Operatiunea ”Racolarea” s-a intetit in ultima perioada de timp in tot judetul. Opozitia afirma ca subprefectul Viorel Deghid si prezidentul Alexandru Cosma sunt cei care au trecut la ”foc automat”, fiind maestri ai diversiunilor politice. Procedeul este simplu.
Este luat un primar si i se spune ”verde in fata”: ”semnezi adeziune la PSD si vei primi bani de la buget sau facem uitate dosarele penale ce le ai, ori faci un pod, o punte, un drum…” Evident, primarii ”convertiti” la social-democratia partidului-stat nu recunosc ca au fost momiti, amenintati, anesteziati.
Toti declara ca au avut bruste revelatii trandafirii, iar migratia nu are nimic de-a face cu banii lui Cosma ori amenintarile penale. Cu alte cuvinte, oportunism, viclenie, minciuna, indolenta, cam tot ceea ce ar defini un politician pesedist perfect. Multi au inghitit momeala si s-au aruncat in corabia PSD.
Treptat, chiar si cei care doreau sa para detasati de presiunile politice au simtit viforul social-democratiei in ceafa si au renuntat, tradand partidul care i-a propulsat in functie (vezi cazurile Nicolae Sabau din Cicarlau, Flaviu Mitre din Bicaz, Vasile Ciorei din Repedea si Vasile Pasca din Suciu de Sus).
Penibilii
”Stiti cum e. La tara se voteaza omul, nu partidul. Eu am venit la PSD, alaturi de alti primari (Valea Chioarului, Sisesti), impreuna cu Calin Matei. Eram un grup de prieteni. Nu aveam de ales. Intotdeauna se aduna mai multi cand se face ceva. Nu am avut de ales. Nuuu! Nu s–a pus problema banilor.
Drept dovada, de la Consiliul Judetean am primit mai putin ca alte comune”, a afirmat Trif Alexandru, primarul din Dumbravita. Alti primari au avut o mica surpriza dupa ce au ajuns in PSD in urma promisiunilor financiare. Banii n-au mai venit. ”Am castigat alegerile cu APR, iar mai tarziu am ajuns la PNL, dupa fuziunea celor doua partide. La nivel de judet, s-a decis trecerea la PSD.
Trebuia sa mergem si noi. Eu am experienta mai multor mandate, dar va spun ca bani nu au dat nici aia (CDR, n. red.), nici astia. Niciodata nu au fost fonduri”, au spus Calauz Ioan, primarul din Basesti, si Ioan Romaniuc, alesul din Rona de Sus. Altii au renuntat la viata politica. ”Sunt intr-o stare de boala. Nu voi mai candida. Nu ma mai intrebati nimic. Sunt bolnav.
Lasati-ma in pace!”, a cerut insistent Gavril Dobrican, primarul din Sisesti.
Banii vorbesc
Desi proaspetii inregimentati in armata trandafirilor au uitat de lungul si spinosul drum al banilor catre bugetele locale si sustin ca fondurile n–ar fi motivul principal al migratiei ”in corpore” spre PSD, bruma de primari care si-a pastrat culoarea politica si salele drepte ii contrazice. ”Categoric, culoarea politica are importanta in atragerea de fonduri.
Eu nu stiu nici un primar de peste Gutai care sa fie in opozitie si sa fi primit fonduri nerambursabile. Adevarul este ca fondurile astea (SAPARD si PHARE, n. red) se dau numai pe criterii politice. Si noi avem probleme cu apa, ca o dam numai dupa program. Avem un proiect de aductiune prin Solel Boneh, eligibil, dar pus in asteptare”, a declarat Petru Codrea, primarul comunei Giulesti.
In schimb, cei care s-au multumit sa priveasca circul politic de pe margini, se lauda ca au realizat mai multe decat colegii de partid ai lui Nastase. ”Nu cred ca se tine cont de culoare politica. Eu sunt independent, dar pot spune ca am realizat mai mult decat altii, care sunt in PSD”, a spus Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Sugatag.
Ce spun ”tradatorii”
Dupa ce a adoptat pozitia ghiocelului cazut sub sceptrul PSD, Alexandru Trif, primarul din Dumbravita, se lauda cu talentul de intocmire a proiectelor de finantare. ”Nu are nici o importanta apartenenta politica. Noi am prins recent niste fonduri PHARE de 17.500 de Euro pentru infiintarea unui Centru Local Inovativ Rural, din care 3.500 de Euro reprezinta contributie proprie.
Am fost prinsi si in proiectul de aductiune de apa realizat prin Solel Boneh”, a spus Trif. Din ciclul ”PSD-ist esti, bani primesti” fac parte si realizarile lui Gheorghe Visovan, primar de Rozavlea. ”Am primit 26 de miliarde de la SAPARD pentru alimentare cu apa, din care 22 de milioane sunt fonduri nerambursabile.
Pentru drumuri am primit un miliard de lei, de la Banca Europeana si 20 si ceva de miliarde pentru salubrizarea si amenajarea raului Iza. Cand eram uniti cu Sieul, am intrat in programul Bancii Mondiale pentru reabilitarea scolilor. Nu cred ca are importanta partidul din care faci parte, fiindca toate proiectele se aproba pe baza de punctaj.
Trebuie sa stii sa faci proiecte”, a spus primarul pesedist, un maestru recunoscut chiar si peste hotare pentru intocmirea de proiecte castigatoare. In Remeti, primarul cu precedente penale nu a fost de gasit, in schimb, secretara, care a uitat cum o cheama, ne-a spus ca nu au nici un ”pont” de tip PHARE sau SAPARD pentru ca Primaria nu are Plan Urbanistic.
”Avem in derulare un proiect de tip SAPARD, pentru alimentarea cu apa, in valoare de 27 miliarde (7 cad in sarcina noastra). Bugetul de anul acesta se ridica la 12 miliarde, din care 10 sunt de la centru. Nu toata suma vine de la CJ. Nu-i adevarat ca banii vin pe criterii politice”, a spus Vasile Iusco (PSD), primarul din Dragomiresti.
Una dintre comunele care au primit sprijin fara margini de la ”centru” este Farcasa. ”Avem un proiect de tip SAPARD, pentru canalizare in valoare de 40 miliarde, un proiect de reabilitare a drumului comunal 94 A, in valoare de 47.000 USD (bani veniti de la Ministerul Transporturilor).
Mai avem prins si un bloc ANL, in valoare de 27 miliarde lei, iar pe lista se mai afla o sala de sport si reabilitarea scolilor. Banii nu vin pe criterii politice. Trebuie sa ai curaj”, a declarat ”curajosul” Ioan Stegeran (PSD), primar de Farcasa.
Consideram datele ca fiind suficient de convingatoare pentru a vedea in PSD un aspirator de oameni si voturi, care nu se da inapoi de la orice mijloace pentru castigarea alegerilor.
Opozitia acuza
Raspunsurile primarilor sunt elocvente si denota lipsa de caracter a alesilor locali, care s-au ghidat mai degraba dupa presiunile grupului, decat dupa doctrina politica afisata in campania electorala. In acest context, liderii principalelor partide de opozitie au avut o atitudine dezaprobatoare. ”Lucrurile se fac sub presiune si au la baza diferite motivari.
Dar acum PSD-ul nu mai are bani pentru toti, ca sunt prea multi (nu banii, primarii, n.red.). S-a terminat rezerva si la ei. In aceste conditii, asistam la o confiscare a democratiei in Romania”, a explicat Cristian Anghel, primarul Baii Mari si presedintele PNL Maramures. ”Nu pot sa accept nici o scuza pentru alesii locali care au migrat la PSD. Scuza banilor nu sta in picioare.
E o tradare a electoratului care a votat candidatul unui anumit partid si trebuie sanctionata ca atare de electorat si de clasa politica”, a comentat situatia Vasile Barbul, viceprimarul Baii Mari si presedintele PNTCD Maramures. ”Imaginati-va ce ar face pesedistii daca nu ar exista acest protocol local al partidelor din opozitie.
Vom sesiza situatia din Maramures primului ministru si altor institutii. Vom sesiza situatia unor personalitati din tara, speram sa nu fie nevoie sa apelam si la cele externe. Inchipuiti-va cu ce democratie ne-am confruntat aici. Prin intermediul presei solicitam organelor de stat sa nu se implice in nici un fel in aceasta campanie electorala.
Sa nu se puna in slujba politicianistilor, ca de politicieni la nivelul PSD Maramures se poate vorbi din ce in ce mai putin”, a declarat senatorul PRM, Liviu Doru Bindea.
Prostitutie politica
”Din cinci primari, cati aveam in 2000, patru au plecat la PSD. Probabil au fost mintiti ca vor obtine cine stie ce finantari pentru zona lor si ca sumele vor fi substantiale. Probabil au fost santajati de institutiile aflate in subordinea Consiliului Judetean si Prefecturii. Iar cei cu caracterul mai slab au cedat”, a declarat Emil Marinescu, presedintele PRM Maramures.
”Din cauza acestor actiuni, presiuni ale PSD, vom fi obligati in viitoarea legislatura, daca vom si castiga conducerea CJ, sa ignoram benevol toti primarii PSD. Vom sanctiona un partid care isi permite sa determine oamenii sa se prostitueze politic. Eu va garantez ca poate fi mai rau si vina este a lor”, a declarat Teodor Luputiu, liderul PD Maramures.
”Cea mai mare parte din oamenii opozitiei care s–au adapostit sub tutela puterii PSD-iste a venit din randul actualei aliante PNL-PD. Tovarasu’ Deghid ia oamenii prin amenintari, santaj si minciuni privind fondurile care nu exista. PSD este un partid josnic, murdar, in care se dau lupte surde. Acestea alunga fondurile”, a declarat Mircea Man, presedintele PD Maramures.
La toate alegerile post-decembriste in Maramures, PSD (cu variantele FSN, PDSR) a obtinut un procent de 25-27%, ceea ce arata un segment fidel de alegatori, dar nu mai mult. Analistii politici sustin ca si la aceste alegeri se va inregistra cam acelasi scor.
Toate presiunile pe linie administrativa sau pe linia institutiilor descentralizate cu atributiuni de control s-au intensificat in ultima perioada. Culmea, asupra primarilor din Opozitie, asupra rudele si familiilor lor.
La doar cateva luni de la ”inregimentare”, Vasile Ardelean, primarul de Ulmeni, s–a trezit cu o masina marca Ford. Dupa alte cateva luni, au inceput sa apara si fondurile nerambursabile: 1 milion de Euro pentru aductiune de apa si aproximativ 4 miliarde de lei prin programul SAPARD.
Cazul „Pasca”
Un caz socant a fost cel al primarului din Suciu de Sus. Dupa ce toata suflarea PNL-ista l-a aplaudat pe scena Casei Tineretului, cand a dat mana cu Stolojan, si a pozat in candidatul partidului la functia de primar, Viorel Pasca a trecut in ziua urmatoare la PSD, fiind candidatul partidului-stat. ”Schimbarea optiunii politice a fost de buna voie si nesilit de nimeni.
Asa mi-o casunat mie, ce sa mai… Numai asa putem merge mai departe. Cu PSD simpatizez de mult. Adevarul este graitor. Am fost nominalizat dinainte, de la conferinta PSD, de la Teatrul Dramatic, din februarie, in biroul executiv al PSD, in Consiliul Judetean PSD”, a confirmat Pasca.
Culmea este ca la Consiliul Judetean PSD din februarie s-ar putea ca acest Pasca sa fi aparut pe listele citite in viteza, respectiv ca membru PSD, desi el era liberal. Trebuia sa iasa la numar lista, ceea ce spune multe de modul in care pesedeul maramuresean a gestionat si gestioneaza situatia din propria-i organizatie.
Dovada
Cel mai elocvent exemplu ca liderii opozitiei nu bat campii este proiectul de hotarare al CJ, proiect care va fi dezbatut in sedinta extraordinara de la inceputul lunii mai. Pe ultima suta de metri, Guvernul a alocat bani judetelor din rezerva bugetara, fonduri pentru investitii si lucrari de reabilitare si modernizare a drumurilor judetene si comunale. Maramuresul va primi 23,8 miliarde de lei.
Am reusit sa aflam care Primarii vor beneficia de aceste ”firimituri” cu iz electoral.
Cele sase localitati au primari pesedisti – Cupseni, Sacalaseni, Arinis, Sapanta, Tautii Magheraus, Cicarlau! Pretul tradarii? Dintre acestea, ca o intamplare, la prima pozitie si ultima se vor face lucrari pe drumurile comunale ce duc in localitatile de unde sunt prefectul Buda si subprefectul Deghid.
In cazul localitatilor Sacalaseni si Sapanta nu este vorba de drum judetean sau comunal, deci se incalca legea. Dar…
Nicolae Teremtus, Ciprian Dragos, Ioana Lucacel