Sari direct la conținut

Orange si Vodafone – suspectate de oligopol

HotNews.ro

Datele aferente sectorului de telefonie mobila arata „un nivel scazut al concurentei, pe fondul existentei unor indicii in sensul unei posibile pozitii de dominanta colectiva a celor doi mari operatori de pe acest segment”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ANRCTI.

[c:2:s]Indicii care sustin posibilitatea unei pozitii de dominanta colectiva (oligopol – v. si caseta), potrivit ANRCTI:

1. Nivelul ridicat de concentrare a pietei

2. Stabilitatea cotelor de piata

3. Nivelul ridicat al barierelor la intrare

4. Similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor celor doi mari operatori

5. Nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri

Concluziile de fata apartin unei analize-diagnostic realizate de “arbitrul” pietei telecom impreuna cu consultantul sau, TASC Strategic Consulting, analiza care a contribuit la intocmirea “Primei strategii de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania”.

Analiza prezentata astazi este una generala, iar presedintele autoritatii de reglementare a evitat sa ofere un raspuns transant.

“In ceea ce priveste telefonia mobila, am constatat ca nivelul concurentei este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe acest segment. Nu ne-am propus sa facem o investigatie a companiilor pentru ca nu acesta este jobul nostru”, a spus Dan Georgescu.

Oficialii ANRCTI au declarat pentru HotNews.ro ca in perioada urmatoare vor face o analiza de piata specifica pe acest sector, iar in baza rezultatelor autoritatea va putea actiona.

[c:1:d]Orange si Vodafone spun ca piata este concurentiala si amintesc de investitiile facute in Romania

De cealalta parte, reprezentatii celor doua companii au o parere buna despre nivelul concurential al pietei telecom din Romania si sustin faptul ca trebuie luate in calcul toate aspectele situatiei de pe aceasta piata, amintind de investitiile uriase facute pana acum in Romania.

Directorul comercial al Orange Romania, Thierry Millet, spune ca “aceasta dezbatere nu poate avea loc decat in baza unei realitati”.

“Cred ca este important ca aceasta discutie sa nu devina schematica si nu este bine sa manipulam concepte care exprima doar opinii. Nu este vorba despre o piata nedreapta sau anticoncurentiala si in acest sens putem sa avem chiar o analiza externa. Nu cred insa ca e posibil sa avem o dezbatere decat in baza unei realitati”, a declarat Thierry Millet.

Potrivit lui Millet, pana acum, Orange a investit pe piata romaneasca circa 1,2 miliarde euro. Directorul Orange mai spune ca “pe piata de telefonie mobila din Romania activeaza cinci operatori, cel mai mare numar de operatori la nivelul UE si ca preturile pietei sunt mai mici fata de cele din Europa.

O pozitie similara are si directorul general al diviziei Vodafone pe Europa Centrala si de Est, Ian Gray.

“Se vorbeste astazi de doi mari operatori pe aceasta piata, dar trebuie spus ca succesul acestora a dus la dezvoltarea infrastructurii si patrunderea in zone ale tarii unde Romtelecom nu ajunsese inca. Nivelul cresterii economice din Romania se datoreaza in definitiv si acestui sector.

Faptul ca avem succes este un lucru bun si nu vad de ce nu s-ar bucura si restul lumii de acest lucru”, a precizat Ian Gray.

“Suntem de acord cu reglementatorii, insa industria trebuie incurajata sa investeasca in servicii noi. Pana acum am investit aproximativ 1,5 miliarde euro in Romania. Suntem o companie si trebuie sa se tina seama si de faptul ca trebuie sa avem profitabilitate”, a mai spus Ian Gray.

Context

In iulie 2006, Consiliul Concurentei (CC) a declansat, in urma sesizarilor venite din partea unui operator de telefonie fixa, o investigatie avand ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Potrivit reprezentantilor CC contactati de HotNews.ro, investigatia este in curs.

Legea concurentei 21/1996, modificata in 2004, interzice abuzul de pozitie dominanta.

„Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro