Ordonanta care introduce "garantia de buna conduita" pentru firmele care contesta licitatiile, publicata in Monitorul Oficial
Firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice vor fi obligate sa constituie o garantie financiara „de buna conduita”, reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, dar nu mai mult de 100.000 de euro in cazul contractelor cele mai mari, care va fi retinuta integral in cazul in care contestatia formulata este respinsa, se arata intr-o ordonanta de urgenta publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit OUG publicata in Monitorul Oficial, Partea I, 486 de luni 30 iunie, se introduce un nou tip de garantie in cazul contractelor de achizitii publice, denumita „de buna conduita”. Valoarea garantiei este plafonata in functie de tipul contractului, respectiv daca este pentru lucrari, bunuri sau servicii.
Noua garantie va trebui depusa doar daca firma respectiva contesta rezultatul licitatiei si va fi stabilita in functie de specificul contractului.
Pana acum, legislatia stabilea ca, in masura in care Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) respinge pe fond contestatia, autoritatea contractanta va retine contestatorului o anumita suma din garantia de participare – care trebuia depusa indiferent daca firma contesta sau nu rezultatul licitatiei – in raport cu valoarea estimata a contractului, insa sumele nu erau foarte mari.
In noua forma, „garantia de buna conduita” prevede o valoare de 1% din valoarea estimata a contractelor, dar nu mai multe de anumite sume in functie de pragurile impuse in lege. In cazul maxim, cel al contractelor de peste 5 milioane de euro, garantia va fi de 1%, dar nu mai mult de 100.000 de euro.
Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in situatia in care contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa.
In cazul in care expira perioada de valabilitate a garantiei de buna conduita pana in momentul emiterii deciziei/hotararii, contestatorul este obligat sa o prelungeasca. In caz contrar, contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. Garantia de buna conduita poate fi constituita prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie bancara sau de catre o societate de asigurari.
Ordonanta mai prevede ca operatorii economici care depun contestatii sunt obligati „sa justifice interesul legitim” de efectuare a acestui demers si reduce timpul de solutionare a contestatiilor prin micsorarea perioadei in care contestatorii pot completa documentele depuse, de la cinci la trei zile.
MFE: Contestarea licitatiilor publice a devenit ‘sport national’
Ministerul Fondurilor Europene a transmis un comunicat in care arata ca, pentru a „proteja” autoritatile contractante de contestatiile abuzive, Guvernul a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice.
„Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica. In cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta”, se arata in comunicat.
„Cei care vor contesta procedurile de achizitie publica vor fi obligati sa constituie garantii de buna conduita. A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit ‘sport national’ in Romania. Noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu ingradim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizam operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac. Acum ne confruntam cu urmatoarea situatie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achizitie publica nu pot fi incheiate in timp util din cauza contestatiilor abuzive care nu vizeaza fondul cauzei, ci blocare procedurii. Mai mult, sunt situatii in care procedurile de atribuire depasesc perioada de timp stabilita pentru executia contractelor. Aceste practici blocheaza implementarea tuturor proiectelor finantate din bani publici, adica de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din fonduri europene”, este citat, in comunicat, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici
Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, de la preluarea mandatului, faptul ca proiecte de investitii publice sunt blocate deoarece firmele contesta rezultatul licitatiei, la CNSC, blocand astfel derularea contractului.
Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit „un fel de pirati ai licitatiilor” si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.