Ordonanta care reglementeaza recalcularea pensiilor militare, adoptata tacit de Senat
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare a fost adoptata tacit, miercuri, de Senat. dupa ce proiectul de lege de aprobare a OUG nu a intrunit numarul de voturi necesare pentru a fi adoptata sau respinsa. Pentru ca data de adoptare tacita este 24 martie, proiectul de lege se considera adoptat tacit si merge spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.
Senatorii au reluat, miercuri, votul asupra Ordonantei de Urgenta dupa ce, luni, proiectul de lege de respingere a acesteia nu a intrunit cele 69 de voturi favorabile, necesare adoptarii sau respingerii unui act normativ cu caracter organic.
La reluarea votului, proiectul de adoptare a Ordonantei nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi considerat adoptat – 46 voturi „pentru”, 53 de voturi „impotriva” si o abtinere
In continuare, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a supus la vot proiectul de respingere a Ordonantei, care, din nou, nu a intrunit numarul de voturi necesare – 54 de voturi „pentru”, 47 voturi „impotriva” si 2 abtineri.
Pentru ca termenul de adoptare tacita a proiectului de lege se implineste joi, 24 martie, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca ordonanta va merge la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala, in forma propusa de Executiv.
In timpul sedintei de plen a Senatului de luni, in balconul salii, timp de aproape 3 ore si jumatate, au asistat aproximativ 20 de membri ai ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. In timpul procedurii de vot pe proiectul de lege privind aprobarea OUG 1/2011, cativa pensionari au inceput sa strige catre senatori:„Rusine! Rusine PDL! Care sunt principiile voastre morale? Rusine Micky Spaga!”.
Ce este OUG 1/2011
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.
Conform OUG 1/2011 pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.
Decizia de a emite Ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.
ICCJ a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte „erga omnes”, adica este opozabila tuturor pensionarilor militari. Decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.