Ordonanța privind amânarea ratelor nemulțumește pe toată lumea. Clienții băncilor nu mai pricep nimic, după ce actul a fost retras de la publicarea în Monitorul Oficial
Ordonanța care urma să reglementeze amânarea ratelor bancare riscă să nemulțumească pe toată lumea: pe bancheri, pe oficialii Finanțelor, pe reglementatori și nu în ultimul rând pe clienți. Tensiunile în sistem sunt la cote foarte înalte, mizele fiind extrem de ridicate. Primul semn al acestor tensiuni a venit prin intermediul sistemului bancar. Într-un comunicat difuzat luni, membrii comunității bancare ”recomandă evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților”. Între timp, Ordonanța de Guvern privind suspendarea plății ratelor pe o perioadă de până la 9 luni a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial. Ce s-a întâmplat de fapt?
Discuțiile Finanțelor cu băncile au pornit bine, actualul ministru fiind fost bancher comercial și bun cunoscător al mecanismelor financiare. După schițarea primei variante a proiectului de Ordonanță, bancherii s-au arătat nemulțumiți (în paranteză notăm faptul că primele drafturi ale discuțiilor erau mult mai în favoarea băncilor decât varianta trimisă și apoi retrasă de la publicare). În scurt timp, presiunile de partid și alte intervenții au dus la apariția unor modificări din ce în ce mai consistente a textului de lege. S-au solicitat intervenții ale BNR, uitându-se că și în Consiliul de Administrație al Băncii sunt oameni puși de PNL, dar și apropiați ai PSD. Pe scurt, politicul și-a băgat coada. ”În final, ministrul Finanțelor a ”scos” cea mai bună variantă din cele mai proaste posibile. Dacă băncile ar fi fost de acord cu prima variantă, totul ar fi fost ok și probabil că am fi avut azi textul de lege. Așa, bancherii au cerut mai mult și au primit mai puțin decât li s-a oferit inițial”, spune o persoană apropiată discuțiilor.
Prin ochii BNR, bancherii comerciali nu au știut să-și apere interesele și au încercat, la fel ca în alte ocazii, să se pună sub protecția Băncii Naționale. Prin ochii bancherilor, atât ministrul cât și unii oameni din BNR au ”trădat”, din cauza presiunilor de partid (atât dinspre PNL cât mai ales dinspre PSD, care pregătește în forță un proiect mult mai dur pentru sistemul bancar). Prin ochii Finanțelor, bancherii comerciali nu știu să se mulțumească cu strictul necesar, dorind mereu mai mult. În tot acest mecanism, singurul care rămâne năuc este consumatorul.
Notăm în treacăt și faptul că luni, în Comisia Economică condusă de dl. Daniel Zamfir, pachetul de legi populiste inițiat de domnia sa a trecut ”en fanfare”. Urmează comisiile de raport din Senat, după care Plenul Senatului si pe urma Camera Deputaților.
Ce spune Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România:
• Comunitatea bancară din România va sprijini prin orice măsuri necesare clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social.
• Recomandăm evitarea de moratorii generalizate, care nu ajută economia, populația, companiile și slăbesc sistemul bancar.
• Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată.
Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare pentru soluționarea reală a dificultăților financiare ale clienților, fără afectarea lichidității sistemului bancar.
Economia are nevoie de soluții individualizate pentru clienții băncilor și recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar și care nu soluționează pe fond diversitatea de situații cu care se confruntă clienții. Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare. Băncile au înțeles situația specială prin care trec mulți dintre clienți în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte și sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituțiilor de credit, de la caz la caz, și cu identificarea de soluții suplimentare.
Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracțiune în activitatea de creditare și mai ales, să nu fie afectate lichiditatea și capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat. Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluția sistemului bancar și a economiei României în perioada post criză de sănătate și în recesiunea economică ce va urma. Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Națională, de a rămâne solid capitalizate și cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naționale și internaționale, pentru a evita afectarea stabilității financiare.