OSCE cheama Romania in Transnistria, Rusia ameninta Moldova
Pentru prima data, OSCE – forul european in seama caruia a ramas sarcina rezolvarii crizei transnistrene – invita oficial Romania, UE si SUA sa intre in negocierile privind Transnistria
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este pregatita sa sustina ideea modificarii formatului de negocieri privind conflictul transnistrean, prin introducerea Uniunii europene, SUA si Romaniei in procesul negocierii. Aceasta declaratie a fost facuta ieri de presedintele in exercitiu al OSCE, Dimitrij Rupel – ministrul de Externe al Sloveniei, relateaza portalul Basarabia.md.
Liderul OSCE a a explicat insa ca introducerea celor trei parti in formatul de negocieri poate fi realizata numai daca aceasta varianta va fi acceptata de partile participante in prezent la procesul de negocieri. Dimitrij Rupel a facut aceste afirmatii in cadrul conferintei de presa sustinute la incheierea vizitei sale de doua zile pe care a efectuat-o in Republica Moldova.
Desi este de asteptat ca atat Moscova, cat si separatistii de la Tiraspol sa se declare impotriva includerii Romaniei in formatul de negocieri, declaratia presedintelui OSCE este o ocazie pentru autoritatile romane sa faca eforturi sustinute pentru a accede in procesul de negocieri.
Implicarea Romaniei in procesul de reglementare a conflictului transnistrean ar sprijini semnificativ dorinta autoritatilor de la Bucuresti de a securiza bazinul Marii Negre, actiune pe care Romania s-a angajat in fata SUA si a UE sa o indeplineasca.
OSCE cere retragerea trupelor ruse
In cadrul conferintei de presa de la Chisinau, atat presedintele OSCE, Dimitrij Rupel, cat si ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, au recunoscut ca actualul format pentagonal de negocieri privind Transnistria este ineficient.
Liderul OSCE, care s-a intalnit luni la Tiraspol cu seful separatistilor transnistreni, Igor Smirnov, a declarat ca acesta nu i-a transmis un raspuns clar privind propunerea de modificare a negocierilor. „La Tiraspol mai mult s-a discutat despre istorie si aproape nimic despre viitor, fapt care provoaca ingrijorare”, a declarat Dimitrij Rupel.
Despre actuala situatie blocata in care se afla negocierile privind statutul Transnistriei, presedintele OSCE a declarat: „Nu am o solutie a acestei probleme, dar, oricare ar fi, ea trebuie sa respecte doua principii: integritatea teritoriului Republicii Moldova si acordarea unui statut special regiunii transnistrene”.
Dimitrij Rupel a mai declarat ca Presedintia slovena a OSCE va face tot posibilul ca Rusia sa respecte angajamentele asumate la summit-ul Organizatiei de la Istanbul privind retragerea trupelor militare din regiunea transnistreana, relateaza site-ul basarabia.md.
Rusia ii numara zilele lui Voronin
De remarcat ca si presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a cerut, luni, dupa intrevederea pe care a avut-o cu presedintele OSCE, ca Romania, SUA si UE sa intervina in procesul de negocieri privind Transnistria.
Ramane de vazut cat timp va mai putea solicita Vladimir Voronin acest lucru din functia de sef al statului moldovean, deoarece Federatia Rusa a trecut la actiuni care pot duce la indepartarea lui Voronin din functia de presedinte.
Astfel, prim-ministrul Guvernului de la Moscova, Mihail Fradkov, a dat indicatii ministrilor rusi sa elaboreze propuneri concrete privind „relatiile comercial-economice dintre Rusia si Moldova” din prisma demersului Dumei de Stat privind introducerea de sanctiuni economice impotriva Republicii Moldova, informeaza FLUX.
Presedintele Dumei de Stat, Boris Grazlov, a declarat ieri presei moscovite ca Guvernul rus a examinat demersul Dumei si ca „premierul Fradkov i-a comunicat, prin telefon, ca a dat indicatiile corespunzatoare ministrilor sai”.
„Cred ca ministrii vor prezenta propuneri concrete despre cum ar putea fi influentata situatia din punct de vedere comercial-economic”, a declarat Boris Grazlov, citat de FLUX.
Duma de Stat a cerut recent Kremlinului sa aplice sanctiuni economice fata de Republica Moldova, in urma conflictului aparut intre Vladimir Voronin si Moscova inainte de alegerile din Republica Moldova. Deputatii rusi au propus sistarea importului vinurilor moldovenesti, livrarea resurselor energetice la preturile pietei internationale si introducerea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.