Sari direct la conținut

OUG-ul prin care se elimină taxa de 10% pentru anumite concedii medicale nu a apărut încă în Monitorul Oficial / Surse: CNAS a cerut clarificări

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu, Foto: AGERPRES

Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvernul Ciolacu pentru a elimina taxa de 10% pe concediile medicale în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienților cu afecțiuni oncologice și în cazurile de urgență întârzie să fie publicată în Monitorul Oficial. Surse guvernamentale au precizat luni pentru HotNews.ro că CNAS consideră că forma adoptată de Guvern nu definește clar ce categorii de asigurați nu vor mai plăti CASS la concedii medicale.

Ce prevede OUG-ul adoptat de Guvern, dar care întârzie să fie publicat în Monitorul Oficial

În ciuda anunțului făcut joi de Guvern, Ordonanța de Urgență nu a fost publicată nici acum în Monitorul Oficial.

Surse guvernamentale au precizat luni pentru HotNews.ro că explicația acestei întârzieri este dată de faptul că CNAS – Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat clarificări legate de forma adoptată de Guvern, deoarece nu sunt definite clar categoriile de asigurați care nu vor mai plăti CASS pe concediile medicale.

Cum s-a introdus plata CASS pe concediile medicale

Amintim că plata contribuției de 10% pentru sănătate (CASS) la indemnizațiile acordate pentru concedii medicale a fost introdusă de Guvernul Ciolacu în luna decembrie a anului trecut prin Ordonanța trenuleț – OUG 115/2023.

Mai exact, prin punctul 104 din OUG nr. 115/2023 s-a introdus următorul text:

La articolul 155 alin. (1) după litera h) se introduce o nouă literă, litera i cu următorul cuprins:

  • i) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate acordate în baza OUG nr. 158/2005 aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea nr. 399/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

La art. 2 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 sunt specificate tipurile de concedii medicale la care au dreptul asiguraţii:

  • a) concedii medicale și indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii
  • b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale
  • c) concedii medicale și indemnizaţii pentru maternitate
  • d^1) concedii medicale și indemnizații pentru pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice
  • e) concedii medicale și indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate prevăzute de OUG nr. 96/2003

Cu alte cuvinte, prin articolul introdus de OUG 115/2023 s-a impus plata CASS pentru toate tipurile de concedii de mai sus.

Ce prevede OUG-ul adoptat joi de Guvern:

HotNews.ro a obținut luni forma finală a Ordonanței de urgență adoptate joi de Guvern, dar care nu s-a publicat încă în Monitorul Oficial.

Amendamentul aprobat de Guvern prevede următoarele:

  • „La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

Cu alte cuvinte, Guvernul a menținut obligația plății CASS doar la următoarele tipuri de concedii:

  • a) concedii medicale și indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii
  • b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale

Executivul a considerat că prin această formulare ar fi clar că pentru celelalte tipuri de concedii medicale nu se va plăti CASS, doar că oficialii Casei de Asigurări susțin că ar trebui definite explicit aceste excepții.

  • HotNews.ro a solicitat explicații legate de motivele întârzierii publicării acestui act normativ atât către Guvern, cât și către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Ciolacu: Toţi bolnavii cronici urmează să beneficieze de scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru concediu medical

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că toate categoriile de bolnavi cronici urmează să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical, potrivit Agerpres.

  • „În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi eu, şi dumneavoastră şi domnii medici şi toată lumea, oriunde în lumea asta, nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia de sănătate.
  • Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern în lume are introdusă o taxă în ceea ce priveşte sănătatea.
  • Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a declarat premierul Ciolacu, într-o conferinţă de presă la Fundeni, întrebat dacă Guvernul va lua decizia de a scuti toate categoriile de bolnavi cronici, pe lângă cei oncologici, de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical.

Atenţionat că nu toţi bolnavii cronici sunt prinşi în cuprinsul OUG adoptată de Executiv, el a explicat: „Ba da. Urmează, cu domnul (ministru Alexandru Rafila). Deci, absolut toate, am luat o decizie rapidă, pentru că deja se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ, am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici”.

„Să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit şi stă cinci zile acasă, nu am să o fac”

Prim-ministrul a reluat criticile cu privire la numărul mare de concedii medicale înregistrate în ultimii ani în România.

  • „Dacă mă uit în trecut, (…) am pornit de la concedii medicale de 800 – 870 de milioane parcă.
  • A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane la concediile medicale decontate de Casa de Asigurări. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde de lei concedii medicale.
  • Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume, la asemenea dimensiuni. Dacă doriţi (…) să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit şi stă cinci zile acasă, nu am să o fac. (…)
  • Cu adevărat, pentru bolnavi cronici, pentru oncologie, pentru mame, pentru copii bolnavi, categoric cheltuielile sunt mai mari. (…)
  • Adică, să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghi, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde pe an concedii medicale nu am să o fac. (…) Nu mi se pare corect”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Eliminarea taxei pe anumite concedii medicale, adoptată ca amendament într-o altă Ordonanță de urgență

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va introduce prin ordonanță de urgență scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.

  • „Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a declarat Ciolacu.

Pe agenda Guvernului nu figura însă niciun astfel de act, iar surse guvernamentale au precizat, înainte de ședința de Guvern, că măsura va fi introdusă printr-un amendament la ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a anunțat că Executivul a adoptat că „actul a fost adoptat și prevede scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență. Acesta a spus ulterior că și concediile post-natale sunt incluse în această prevedere.”

Asociațiile de pacienți au criticat decizia Guvernului: „Bolile cronice nu înseamnă doar cancer!”

​Cele mai importante asociații de pacienți din România aucriticat dur joi decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer.

La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro