Oxford Analytica: Pact iminent intre PNL si PSD. Basescu ar putea esua in coalizarea fortelor pro-reforma
Tot mai multe semnale indica existenta unui iminent pact intre liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu si PSD, in ciuda prapastiei ideologice dintre ei, se arata intr-o analiza realizata la sfarsitul lunii martie de britanicii de la Oxford Analytica. Potrivit analizei, PNL si PSD au multe in comun, fiind amintit modul in care ambele partide voteaza in parlament si faptul ca se opun transparentizarii deciziei si responsabilizarii clasei politice.
HotNews.ro va prezinta cele mai importante puncte din analiza Oxford Analytica.
● Partidul National Liberal condus de Calin Popescu Tariceanu s-a aliat cu o retea de forte politice si economice decise sa monopolizeze pozitii cheie in stat si sa blocheze schimbarile neconvenabile.
● PSD, succesorul fostului Partid Comunist, a condus aceasta retea. Totusi, in ultimii doi ani, s-a nascut o oligarhie trans-partinica, strans legata de fortele economice care au beneficiat de pe urma privatizarii.
● A existat o puternica frustrare la nivelul opiniei publice din cauza esecului aplicarii unor standarde imbunatatite in viata publica, iar fortele pro-oligarhice au suferit doua caderi electorale majore:
in mai, cand au cautat suportul popular pentru indepartarea Presedintelui din functie;
in noiembrie, cand au avut loc alegerile europene.
Guvernul Tariceanu, sprijinit de moguli si birocrati
● Supravietuirea PNL. Guvernul Tariceanu se bucura de avantaje cheie care ii permit sa se agate de putere:
Suportul birocratic. Parti din aparatul de stat ii sustin pe liberali, iar reformele in administratia publica asteptate de UE sunt aproape oprite.
Sistemul juridic. Initativa a fost preluata de reactionari din momentul in care ministrul reformator al Justitiei, Monica Macovei, a fost inlaturat din functie, in urma cu un an. Curtea Constitutionala sustine de obicei Guvernul si Parlamentul in confruntarile cu presedintele legate de cine are intaietate in diferite sectoare decizionale politic.
Media. Guvernul se poate baza pe o presa binevoitoare din cauza mogulilor (tycoons) care cumpara sau influenteaza editorial marile institutii de presa.
Bani. PNL are acces la surse financiare: se crede ca Tariceanu este cel mai bogat premier din Europa.
● Convergenta PNL-PSD. Cele doua partide ar putea incheia un pact electoral, in conditiile in are elementele anti-reforma triumfa in ambele partide. In 2007, un sfert din parlamentarii PNL au plecat din partid, elementele pro-reforma formand un nou partid liberal, care a fuzionat in decembrie anul trecut cu partidul lui Basescu in PD-L.
Geoana ar putea sa piarda sefia partidului
Raportul Oxford Analytica mentioneaza si revenirea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase in interiorul PSD, cei doi fiind numiti arhitectii unui sistem concentrat in principal cu satisfacerea intereselor unei paturi inguste din societate.
● Geoana ar putea sa piarda sefia partidului in cateva luni, din cauza esecului de a moderniza partidul si pierde din capacitatea de a exercita autoritatea asupra intereselor specifice
● Iliescu este principalul avocat al unui pact PSD-PNL. Unele sondaje arata ca ambele partide ar ajunge la acelasi nivel de sustinere combinata pe care il are PD-L, adica vreo 35-40%. Se asteapta ca partidele mici sa graviteze in jurul aliantei pro-oligarhice, cata vreme cele mai multe sunt conectate puternic de sistemul patronal.
Stolojan, posibil candidat la presedintie
Raportul Oxford Analityca analizeaza si situatia PD-L, constatand ca fuziunea imaginata de Basescu a avut parte de o lansare cu probleme.
● Primarii de orase care domina fostul Partid Democrat n-au o ideologie clara si manifesta suspiciune fata de noii veniti. Multi dintre acestia nu impartasesc entuziasmul fostilor liberali in ce priveste curatirea sistemului politic si revitalizarea reformei in justitie, deoarece au profitat de gradul de coruptibilitate a sistemului.
● Au existat speculatii potrivit carora presedintele ia in calcul varianta demisiei pentru a prelua conducerea partidului sau cu scopul de a-i imprumuta din popularitatea sa, astfel incat PD-L sa poate puncta decisiv in lupta cu oponentii sai.
● Al doilea in topul popularitatii este, de regula, Theodor Stolojan, un aliat apropiat al lui Traian Basescu, care a condus fractiunea liberala pana la fuziunea cu democratii. Daca Basescu va decide ca revenirea sa in politica activa este necesara pentru a-si infrange rivalii si pentru a asigura succesul reformelor sale cu iz populist, multi cred ca Stolojan va fi candidat pentru prezidentiale.
Problemele presedintelui
Oxford Analytica scrie ca aceasta strategie nu va putea fi dusa la bun sfarsit decat dupa summit-ul NATO de la Bucuresti si dupa alegerile locale din Iunie.
● Basescu va trebui sa actioneze hotarat daca va dori sa recastige initiativa.
– Administratia prezidentiala nu i-a conferit cadrul pentru a rezolva numeroasele problemele ale societatii si nu are capacitate reala de a pune in aplicare mesajele sale pro-reforma.
– Participarea la alegerile parlamentare programate catre sfarsitul anului ar putea fi extrem de scazuta, deoarece multi cetateni sunt deconectati de la procesul politic.
● Acest lucru ar putea aduce victoria oponentilor Presedintelui, care s-au straduit sa-si creasca popularitatea oferind cadouri unor grupuri ca pensionarii, care de regula participa in numar semnificativ la alegeri.
● Ruptura in relatiile dintre Guvern si Presedintie a provocat un blocaj administrativ, pe care apropierea elegerilor nu-l va rezolva.
● Statul a intarziat prea mult cu reformele presante. Paralizia politica amplifica impresia ca Romania va ramane o tara perifierica a Uniunii Europene, incapabila sa acceseze mare parte din fondurile disponibile pentru modernizare.
Concluzia Oxford Analytica
Daca Basescu nu va fi capabil sa mobilizeze populatia in jurul unui program coerent de reforma si sa castige suport pentru partidul sau, blocajul politic ar putea continua si in urmatorul ciclu electoral. Chiar daca va castiga alegerile din 2009, s-ar putea regasi mai departe in postura de prizonier al oligarhiei, daca PD-L nu va reusi sa obtina o majoritate clara.
Nota:Titlul si intertitlurile apartin redactiei