OZN-uri pe cerul Georgiei
Intre Rusia si Georgia a izbucnit un nou scandal: ceva a zburat in spatiul aerian al Georgiei si a aruncat o bomba peste un sat. Tbilisi sustine ca a fost un bombardier rusesc, posibil un SU-24, ba un SU-25 si chiar un SU-27. In ceea ce priveste proiectilul lansat, ba este vorba despre o bomba de 700 kg, ba de o racheta.
Oricum, nimic nu a explodat si nimeni nu a patit nimic. Doar niste resturi metalice pe un ogor. Rusia neaga vehement aceste acuzatii, declarand, prin vocea responsabililor militari, ca nici un avion nu a efectuat zboruri in zona cu pricina, nici luni, nici marti.
Insa ceva a fost, s-a auzit dinspre regiunea separatista Osetia de Sud. A fost un avion de lupta georgian care a vrut sa atace asezarile de la linia de demarcatie dintre cele doua parti.
„Este un act de agresiune din partea Moscovei”, a venit replica ministrului georgian de interne, Vano Merabisvili. Ambasadorul Rusiei la Tbilisi, Viaceslav Kovalenko a fost convocat la MAE, unde i-a fost inmanata o nota de protest.
„Rusia nu are nici un motiv, dar nici dorinta de a provoca in vreun fel Georgia. Este lipsit de logica. Nu are nici un sens.
Mai ales sa arunci nu stiu ce bombe peste niste asezari pasnice, peste niste pastori georgieni. Mai degraba Saakasvili, care a cam fost uitat de capitalele occidentale, a vrut sa aminteasca lumii de existenta lui, de lupta lui continua cu puternica si ostila Rusie”, a estimat pentru Nezavisimaia gazeta un expert in problemele Caucazului.
O problema a Europei
„Nu vad scopul pentru care pilotii nostrii s-ar fi inhamat la o asemenea misiune – sa cari bombele pana in Georgia si sa le dai drumul doar asa, de dragul spectacolului. Antrenamentele de aruncare la tinta nu se fac asa. E absolut de neinteles toata aceasta poveste”, a declarat, la randul sau, Vitali Slikov, fost agent GRU.
„Moscova nu poate verifica daca a cazut sau nu ceva in Georgia, insa Rusia este obligata, pur si simplu, sa clarifice lucrurile. Iar pentru asta Moscova trebuie sa ceara ajutor organizatiilor internationale, sa solicite sprijinul unor grupuri internationale de experti”, a estimat, pe de alta parte, directorul Centrului american pentru informatii in domeniul apararii, Ivan Safranciuk.
Sosit la locul incidentului, presedintele Mihail Saakasvili a afirmat ca este vorba de o „tentativa a Moscova de a schimba cursul politicii promovata de Tbilisi.
„A fost o incercare de a instaura panica, de a distruge calmul din Georgia si, in final, de a abate de la traiectoria ei actuala cursul politic al tarii”, a spus Saakasvili adresandu-se in limba engleza diplomatilor straini invitati sa-l insoteasca. El a cerut Europei sa condamne Rusia. „Nu este o problema a Georgiei. Este o problema de securitate europeana”.
Potrivit publicatiei „Vremia novostei”, la sfarsitul lui august, inceputul lunii septembrie, fusese convenita o intalnire la nivel inalt intre presedintii Rusiei si Georgie, Vladimir Putin si Mihail Saakasvili. Dupa toate probabilitatile, preconizata intalnire nu va mai avea loc.