Sari direct la conținut

[P] Smaranda Ștreangă, Managing Partner, Finance for Growth: Programul de EMBA m-a atras prin calitatea profesorilor și modulele de studiu practic

Smile Media
Smaranda Ștreangă, Foto: WU Executive Academy
Smaranda Ștreangă, Foto: WU Executive Academy

Smaranda Ștreangăeste un profesionist în finanțe cu o experiență vastă de management acumulată atât în cadrul firmelor antreprenoriale românești, cât și în companii multinaționale. De-a lungul carierei a ocupat diverse roluri de conducere, de la senior auditor în audit financiar și consultanță, până la poziția de Chief Financial Officer (CFO).

Recent, Smaranda a decis să își canalizeze cunoștințele și pasiunea către antreprenoriat, devenind Managing Partner al companiei Finance for Growth. Alături de colegii săi cu expertiză în domeniul financiar, susține dezvoltarea IMM-urilor locale, oferindu-le asistență în elaborarea planurilor de afaceri, gestionarea eficientă a proiectelor și atragerea finanțărilor.

Smaranda Ștreangă este absolventă de studii universitare și EMBA la WirtschaftsUniversitat Vienna (WU). De asemenea, deține calificări și certificări în domeniul financiar: ACCA, membră CAFR.

„Am urmat programul WU EMBA Bucharest în perioada 2012-2013. În acel moment, după aproximativ 10 ani de carieră în domeniul financiar, am decis că este necesar să îmi extind orizonturile și să obțin o înțelegere holistică asupra unui business. Programul de la WU m-a atras prin diversitatea subiectelor, calitatea profesorilor cu experiență regională/internațională, cât și modulele de studiu practic din program”, afirmă Smaranda.

La cursurile de Executive MBA, a avut ocazia să învețe multe lucruri utile, care nu numai că i-au îmbogățit cunoștințele teoretice, dar i-au și oferit instrumente aplicabile direct în activitatea sa de atunci și, ulterior, în cea de antreprenor. „Prin intermediul programului de EMBA am aprofundat și alte domenii conexe cu munca mea, de la marketing, statistică, la negociere și nu numai. Am găsit utile teoriile de negociere, discuțiile despre bugete, strategiile de lansare de business din timpul proiectelor/studiilor de caz și analiza criteriilor de decizie în anumite situații. De asemenea, vizitele la unele companii din Austria și SUA au fost prilejul unor schimburi de experiență interesante.”

Nu în ultimul rând, unul dintre avantajele majore ale programului Executive MBA, așa cum consideră Smaranda, constă în oportunitatea unică de a interacționa cu colegi executivi din industrii diverse și de schimba idei și experiențe cu aceștia. „Fiecare dintre noi a contribuit cu experiența proprie din perspectiva domeniului său de activitate (bănci/asigurări, HR, comercial/vânzări, consultanță, IT, financiar, antreprenori etc.). Am învățat aspecte importante de la colegii mei legate de dinamica și comunicarea echipelor multidisciplinare.”

Spune că acum, după ce a experimentat atât rolul de manager într-o organizație, cât și pe cel de antreprenor, poate înțelege mai bine cele două perspective și aprecia unicitatea și provocările fiecărui rol. „Deși diferite ca perspective, cele două ipostaze se întrepătrund: un antreprenor de succes are nevoie de manageri buni pe care să se poată baza în execuția viziunii, în timp ce un manager bun are nevoie de un context de business și de o cultură organizațională adecvată creată de antreprenor, astfel încât să-și poată maximiza activitatea și realizările”, adaugă Smaranda.

Din perspectiva sa, un manager de succes trebuie să aibă abilități organizatorice, de coordonare și motivare a echipelor. Pe de altă parte, este de părere că succesul în antreprenoriat este în principal influențat de mentalitate: „Cred că mindsetul îi diferențiază pe antreprenori: motivația și încrederea că își pot realiza viziunile și strategiile.”

Antreprenoarea consideră că programele de EMBA ar trebui să integreze și mai mult proiecte antreprenoriale sau simulări ale unor situații de criză ale organizațiilor, astfel încât executivii care urmează cursurile să poată experimenta diverse scenarii. „Încurajarea antreprenoriatului și promovarea gândirii flexibile pentru identificarea strategiilor reziliente în momente de criză sau schimbări profunde, sunt doi factori cheie pentru asigurarea unei cariere de succes, indiferent de domeniul de activitate.”

Pe lângă activitatea sa de business, Smaranda este activ implicată în susținerea și promovarea femeilor lider. În această calitate, coordonează, alături de alte colege, programul din România al WU Executive Academy – Female Leaders Network. Acest program, conceput special pentru absolventele și studentele universității WU, are ca scop să ofere oportunități de networking, promovare și o sursă de inspirație doamnelor din comunitate.

„Cred că traversăm o perioadă cu oportunități excepționale pentru femei. Numărul femeilor în poziții de conducere și în consilii de administrație a crescut semnificativ comparativ cu acum peste 20 de ani, când mi-am început cariera. Pentru a profita de acest context, cred că sunt definitorii încrederea pe care o avem în capacitățile noastre profesionale și curajul de a accepta provocări noi. Sunt adepta susținerii reciproce și mă bucură să văd tot mai multe inițiative de organizații/asociații care promovează femeile, asigurând networking-ul necesar pentru deschiderea de oportunități profesionale”, încheie Smaranda Ștreangă.

WU Executive Academy, parte a Universității de Economie și Afaceri din Viena (WU) – cea mai mare universitate de afaceri din Europa, oferă burse de studiu în valoare de 200.000 de euro, adresate managerilor și antreprenorilor care doresc să avanseze în carieră. Bursele sunt valabile atât pentru programele EMBA din Viena, cât și pentru programul de Executive MBA Bucharest, prezent în România de peste 15 ani.

Programul Executive MBA Bucharest organizat de WU Executive Academy se adresează managerilor cu minim 5 ani de experiență, care doresc să își dezvolte perspectivele de carieră sau să avanseze într-o organizație. Acesta cuprinde 14 module desfășurate pe parcursul a 16 luni, în regim part-time, oferind cursanților flexibilitatea de a îmbina cariera cu studiile.

În cei peste 15 ani de prezență în România, programul a ajuns la o comunitate de peste 450 de alumni. Studenții de EMBA provin din industrii diverse, de la IT, domeniul financiar și de asigurări, construcții/inginerie, comerț și energie, la FMCG, domeniul medical și farmaceutic. Aceștia au vârsta medie de 39 de ani, dintre care 15 ani de experiență profesională și 8 ani de experiență de leadership.

Informații complete sunt disponibile aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro