Pana la sfarsitul anului, dobanda la dolar va fi de 2,25%
Perioada de acalmie relativa ce a pus stapanire pe pietele de capital in ultimele saptamani a ajuns la sfarsit. Investitorii au reactionat „pe termen scurt”, fiind influentati de stirile si comentariile aparute in aceasta perioada. Capul de afis a fost declaratia facuta in fata Senatului American de catre Alan Greenspan, guvernatorul Bancii Federale, cu referire la starea economiei americane.
Facand o scurta radiografie a celor enuntate, rezulta ca oficialii Bancii Federale lanseaza un avertisment in ceea ce priveste inflatia: „Banca Federala previzioneaza o crestere a inflatiei, generata de ritmul ridicat de crestere economica”, precum si: „Banca Federala va continua sa ridice intr-un mod gradual rata dobanzii, dar va fi pregatita sa actioneze prompt si flexibil in cazul in care
inflatia va depasi asteptarile curente”. Investitorii au incercat sa descifreze frazele amintite. Concluzia a fost aproape unanima: la urmatoarea intalnire a Comitetului Bancii Federale din luna august, rata dobanzii va fi ridicata cu inca 0,25%, ajungand la 1,50%.
Mai mult, exista o mare probabilitate ca la fiecare din sedintele viitoare sa se intample acelasi lucru, astfel ca la sfarsitul anului dobanda de referinta sa ajunga la 2,25%. Ca inflatia va creste nu e o surpriza.
Problemele care se pun sunt: cu cat anume va creste inflatia, daca aceasta inflatie va fi sustinuta de o crestere economica puternica si cum se vor reflecta aceste aspecte in profiturile viitoare ale companiilor.
Chiar Banca Federala, prin deja arhicunoscuta sa exprimare cifrata: „rata dobanzii va fi modificata intr-o maniera care va fi masurabila”, lasa de inteles ca orizontul inflationist nu este inca limpede.
Desi una din fraze pare sa schimbe prima impresie: „anumiti factori recenti de inflatie, cum ar fi pretul la energie, par sa fie tranzitorii”, totusi investitorii s-au repliat, incercand sa isi conserve profiturile si sa isi reajusteze portofoliile conform noilor influente din economia americana, prin lichidarea pozitiilor Long.
Perioada in care ne aflam este foarte bogata in evenimente: o mare parte din companii au publicat rezultatele trimestriale. Compania Minnesota Mining and Manufacturing (MMM), cunoscuta si sub denumirea de 3M, a raportat castiguri de 97 centi pe actiune, fata de 78 centi in aceeasi perioada a anului trecut, anticipand castiguri pe actiune intre 3,72-3,75 USD pentru anul 2004.
General Motors a raportat castiguri de 2,36 USD pe actiune, fata de 1,58 USD in aceeasi perioada a anului precedent, estimand o valoare de 7,00 USD pentru tot anul. La prima vedere, aceste cifre pot indica un trend spectaculos de crestere a veniturilor si castigurilor companiilor. Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca aceste rezultate nu sunt departe de previziunile facute de analisti.
Ca urmare, investitorii au inclus deja, de ceva vreme, aceste estimari in pretul actiunilor. Bazandu-se pe principiul: „cumpara pe zvon si vinde pe confirmare”, investitorii au trimis instructiunea Sell spre brokerii lor, iar cotatiile actiunilor au scazut moderat in perioada analizata. Un caz aparte il constituie Microsoft, cel mai mare producator de software din lume.
Acesta a surprins investitorii si analistii anuntand recent o noua strategie in ceea ce priveste politica de dividend. Consiliul Director a aprobat un dividend trimestrial de 8 centi pe actiune, deci 32 de centi pe an, cu 100% mai mult decat anul trecut. In plus, va supune spre aprobare Adunarii Actionarilor un dividend special: 3 USD pe actiune, platibil o singura data.
Aceste sume pe care investitorii le vor primi vor avea o puternica influenta pozitiva asupra portofoliilor lor.
Reactia investitorilor a fost rapida: cursul actiunilor Microsoft a crescut in sesiunea din 21 iulie de la 28,32 la 28,86, adica 1,91%, in timp ce in aceeasi sesiune indicii pietelor de capital resimteau consecintele afirmatiilor guvernatorului Bancii Federale: Dow Jones a scazut 102,94 puncte, adica 1,01% la valoarea de 10,046; S&P 500 a scazut 14,79 puncte, adica 1,33% la valoarea de 1093,88,
iar Nasdaq Composite a inregistrat cea mai puternica scadere: 34,50 puncte, adica 2,43% la valoarea de 1386,57. Valoarea portofoliului investitorului a ramas aproape neschimbata, fapt ce demonstreaza prudenta investitionala in aceasta perioada caracterizata de incertitudini.