Sari direct la conținut

Paradox in Protectia CopiluluiRomania are mai putini copii institutionalizati decat Belgia dar este cea mai criticata

Desteptarea

Sorin Brasoveanu, directorul Directiei Generale pentru Protectia Copilului (DGPC) Bacau, spune ca Romania are mai putini copii institutionalizati decat multe state din Europa. Informatiile provin dintr-un studiu efectuat in 32 de state de catre expertii europeni.

Astfel, numarul copiilor cu varsta de pana la 3 ani din institutii, raportat la populatia de aceeasi varsta, este mai mare in Cehia, 60 din 10.000 copii, Belgia – 56, Bulgaria – 50, Lituania, Letonia, abia dupa ele situandu-se Romania, cu 33 la 10.000, apoi Ungaria, cu 24.

In ceea ce priveste raportul numar copii aflati in centre/numar copii ocrotiti in sistem familial, la asistenti maternali, mai prost decat Romania stau Letonia, Lituania, Malta, Turcia, Estonia si Ungaria, iar putin inaintea noastra, sunt Norvegia si Suedia.

In statele membre UE, dintre copiii institutionalizati, 73 la suta, sunt copiii cu dizabilitati si abuzati, iar in tarile candidate, ponderea cea mai mare, 63 la suta, o reprezinta cei abandonati. Aspru criticata de Emma Nicholson, Romania este acum „oaia neagra“ a Europei la adoptii internationale, desi, conform studiului, ne aflam pe locul 15, si nu pe primul.

„Lucrurile se schimba fundamental la noi, o data cu aparitia Legii Copilului. Nu vom mai avea in vedere doar copilul aflat in dificultate, ci copilul in contextul respectarii tuturor drepturilor sale“, afirma Sorin Brasoveanu.

Opt pentru institutionalizare!

Intr-o singurazi, adica ieri, Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului (CJPC) Bacau a decis institutionalizarea a opt copii.

Sorin Brasoveanu, director DGPC Bacau, arata ca desi Strategia Judeteana in domeniu pe 2004-2007 prevede oferirea de solutii alternative, acesti opt copii vor fi ocrotiti in centre sau apartamente, din cauza ca nu exista solutii in familie. Fie parintii nu mai exista, fie ar trebui decazuti din drepturi din cauza unor vicii.

O mama are drept ocupatie prostitutia, dar i s-a dat „neinceperea urmarii penale“, parintii unor frati din Agas sufera de etilism cronic, altii sunt de negasit. Rude, in familia largita, care sa-i poata lua, nu exista.

Stam mai bine ca Cehia. E magulitor, dar sa nu ne amagim! Reforma in institutiile de ocrotire e avansata, in schimb, la nivelul populatiei stam dezastruos.

Daca s-ar aplica standardele UE in privinta respectarii drepturilor elementare ale copilului – hrana, locuinta, sanatate, educatie -, sate intregi din unele comune (Blagesti, Colonesti, Berzunti, Ghimes etc) ar trebui „sa beneficieze“ de institutionalizare.

Saracie, alcoolism, lipsa planificarii familiale, nepasarea din primarii, lipsa banilor, toate furnizeaza, pe banda rulanta, copii flamanzi, bolnavi, plini de paduchi, dar centrele de plasament tocmai se desfiinteaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro