Sari direct la conținut

Parlamentul Crimeei a decis nationalizarea companiilor de gaze

HotNews.ro

Parlamentul Crimeei a votat, luni, pentru nationalizarea companiilor de gaze Chornomornaftohaz si Ukrtransgaz, potrivit Reuters. Un oficial din Crimeea a anuntat inca de saptamana trecuta ca dupa preluarea controlului asupra Chornomornaftohaz, aceasta ar putea fi vanduta unei companii din Rusia, precum Gazprom.

O alta decizie ar fi, potrivit BBC, expropriera companiilor de petrol si gaze care opereaza in zona Crimeei, atat onshore, cat si offshore.

Chornomornaftohaz si Ukrtransgaz sunt doua filiale ale Naftogaz Ucraina.

Chornomornaftogaz este o companie de petrol si gaze cu activitati in explorare si productie. In plus, desfasoara activitati de depozitare si transport a hidrocarburilor din zona Marii Negre si a Marii Azov. Compania dezvolta si opereaza zacaminte de gaze estimate la aproape 60 miliarde metri cubi. Operatiunile sale se desfasoara mai ales offshore, in perimetrele Golytsynskoye, Stormovoye, Archangelskoye din Marea Neagra si Strelkovoye din Marea Azov. De asemenea, are activitati si pe uscat, in Crimeea, in perimetrele petroliere Jankoy si Semenwckoye.

Ukrtransgaz, filiala de transport a Naftogaz Ucraina, desfasoara activitati de transport si depozitare a gazelor naturale. Ukrtransgas opereaza una dintre cele mai extinse retele de stocare subterana a gazelor din Europa, cu o capacitate de peste 30 miliarde metri cubi. De asemenea, detine o retea foarte mare de transport, livrand anual 75 miliarde metri cubi de gaze catre 19 tari europene, ceea ce inseamna 85% din totalul exporturilor de gaze din Rusia.

Trebuie precizat ca in Marea Neagra, in largul coastelor din Ucraina, ar urma sa opereze si compania pertoliera OMV Petrom. Anul trecut, in septemebrie, Ucraina a incheiat cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, OMV Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Marii Negre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro