Partidul Social Demolat (de veteranii penali)
Mircea Geoana a renuntat la orice exigenta si a revenit la echipa traditionala a social-democratilor: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea plus omniprezentul Viorel Hrebenciuc. Osciland intre reformisti si antireformisti, Mircea Geoana a crezut ca principala sa misiune este sa tina balanta in echilibru si a renuntat la celelalte ambitii. Dar, in cele din urma, domnul Geoana a esuat si in rolul de tampon, inclinandu-se in fata vechii echipe, cea care a reusit sa transforme acest mare partid (neo)comunist intr-unul social-democrat. Decizia de ieri prin care fruntasii PSD l-au numit pe Miron Mitrea seful campaniei electorale scoate la iveala saracia, inconsistenta si uzura partidului.
Miron Mitrea stie cum sa lucreze cu organizatiile teritoriale, cum sa le convinga sau chiar sa le manipuleze, la nevoie, in favoarea PSD, dar si a propriilor interese. Miron Mitrea este un politician versat, capabil sa se impuna nu doar in fata filialelor de la periferie, ci si in fata echipei de conducere a PSD. Autoritar si orgolios, Miron Mitrea va face orice pentru a demonstra ca poate ridica procentele partidului, dar si pentru a sublinia diferenta dintre „profesionismul” lui si „amatorismul” reformistilor.
La randul sau, Adrian Nastase are ambitia sa-si recastige influenta si importanta in PSD, de aceea vrea sa puna mana pe presedintia Consiliului National, for care conduce partidul intre doua congrese, si sa devina autor al noilor teze social-democrate. Spre deosebire de Mitrea, care are de recuperat mai putin si poate confirma prin rezultate clare dupa alegerile locale, Nastase a cazut de foarte sus, iar imaginea lui a fost asociata cu decaderea guvernului pe care l-a condus si cu marea coruptie. Chiar daca mostenirea matusii Tamara s-a estompat, imaginarul colectiv pastreaza opulenta baroca a apartamentului din Zambaccian, proiectata de toate televiziunile centrale la ora de varf.
Discursul socialist al domnului Nastase nu mai este credibil, dupa ce electoratul sarac a vazut luxul cultivat de fostul premier, dupa ce a auzit diverse amanunte despre ferestrele termopan si despre obiectele de interior procurate din China pe linie diplomatica sau dupa ce a aflat despre vanatorile spectaculoase la care era invitat de clientii sai politici.
Crescut la umbra fostului presedinte Ion Iliescu, Adrian Nastase a mostenit de la mentorul sau doar setea de putere, nu si inclinatia spre ideologie sau cumpatarea, de aceea revenirea sa in fruntea PSD este mult mai complicata. Nastase nu a vrut niciodata sa fie „sarac si cinstit”, iar acum nu mai are timp sa-si demonstreze atasamentul la valorile social-democrate. Stradania sa de a reveni in cartile importante ale politicii, stradanie incurajata de Ion Iliescu, nu ar aduce foloase nemijlocite partidului, pentru ca retragerea sa a fost de scurta durata si nu poate fi clasificata la penitete politice, fiindca dosarele de cercetare de la DNA ii pot furniza oricand noi surprize, dar mai ales deoarece, spre deosebire de Ion Iliescu, el nu a avut nicicand propriul sau electorat.
Acceptand sa resusciteze constiintele istorice ale PSD, Mircea Geoana nu rezolva de fapt problemele partidului, mai cu seama ca Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt cercetati penal. Poate ca cei trei lideri traditionali pot face cateva artificii, dar o crestere substantiala a electoratului social-democrat nu este posibila in acest an. Prin trecerea sa cu arme si bagaje in tabara antireformistilor, Mircea Geoana amaneteaza de fapt din nou viitorul partidului pentru urmatorii ani.