Sari direct la conținut

Patru membri CNA acuza, intr-o scrisoare adresata Parlamentului, presiuni politice

HotNews.ro

Membrii Consiliului National al Audiovizualului Ioan Onisei (vicepresedinte), Narcisa Iorga, Gelu Trandafir si Valentin Jucan, au trimis, vineri, in mod oficial, o scrisoare Parlamentului in care acuza „presiuni politice exercitate asupra autoritatii autonome aflate sub control parlamentar – CNA” si solicita audierea in Comisiile pentru cultura, arte si mass-media, informeaza Agerpres.

Scrisoarea, adresata presedintelui Senatului, Vasile Blaga si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, survine demisiei lui Dan Grigore pe care o considera o pierdere pentru institutie.

„Demisia dlui Dan Grigore din Consiliul National al Audiovizualului este o pierdere pentru aceasta institutie, dar mai ales pentru publicul al carui interes ea il serveste. Orice autoritate cu activitate in domeniul culturii ori al mass-media ar fi onorata sa aiba in echipa sa de decizie o personalitate culturala de valoare precum dl Dan Grigore. In cadrul unei dezbateri televizate (n.r. Sinteza zilei, Antena 3) referitoare si la modul in care isi exercita mandatul patru dintre membrii CNA, un parlamentar a afirmat despre dl Dan Grigore ca este lipsit de onoare”, afirma semnatarii scrisorii, referindu-se la declaratiile lui Crin Antonescu din emisiunea ‘Sinteza zilei’ difuzata pe 1 martie la Antena 3.

Cei patru membri ai CNA sustin ca aceste presiuni s-au manifestat in mod public, in timp ce Consiliul National al Audiovizualului a analizat si a dezbatut o speta oarecare, in conformitate cu Legea audiovizualului nr.504/2002.

„Urmare a acestor presiuni, dl Dan Grigore a demisionat astazi (joi, n.r.) din functie”, se arata in scrisoare.

Astfel, ei enumera o serie de fapte: „la data de 29 februarie, PSD a emis un comunicat de presa cu privire la activitatea CNA, viciata de interese politice, la data de 1 martie, intr-o emisiune moderata de directorul postului aflat in discutia CNA, dl senator Crin Antonescu a facut declaratii cu privire la doi dintre membrii CNA si a modului in care acestia isi exercita functia publica, la data de 3 martie, dl deputat Mircia Giurgiu a organizat, in aceasta calitate, un miting de protest fata de CNA si a facut apel ca autoritatea aflata sub control parlamentar sa nu sanctioneze postul Antena 3, la data de 6 martie, dl deputat Mircea Dusa a afirmat ca CNA actioneaza in sensul cenzurarii presei”.

„Acesta este motivul pentru care, declarandu-ne solidari cu dl. Dan Grigore, va solicitam audierea la nivelul Comisiilor pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa. Facem apel catre Parlament, forul suprem al statului de drept, sa sustina Consiliul National al Audiovizualului in misiunea sa de a aplica prevederile legale. In efortul sau de a responsabiliza institutiile de presa din domeniul audio-vizual in a-si asuma obligatiile legale, precum si rolul lor in societate, consideram ca CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor. Nu de declaratii publice ale unora dintre acestia, facute in afara cadrului legal privind controlul Parlamentului asupra activitatii CNA, declaratii de natura sa-i afecteze credibilitatea”, sustin semnatarii scrisorii.

Cei patru membrii CNA considera ca aceste fapte „sunt de natura sa influenteze votul membrilor Consiliului, ceea ce vine in contradictie flagranta cu legile statului si, in egala masura cu interesul public” si fac apel catre Parlament „sa sustina CNA in misiunea sa de a aplica prevederile legale”.

„In efortul sau de a responsabiliza institutiile de presa din domeniul audio-vizual in a-si asuma obligatiile legale, precum si rolul lor in societate, consideram ca CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor. Nu de declaratii publice ale unora dintre acestia, facute in afara cadrului legal privind controlul Parlamentului asupra activitatii CNA, declaratii de natura sa-i afecteze credibilitatea”, mentioneaza membrii CNA semnatari.

De aceea ei solicita „analizarea situatiei fara precedent in care a fost adus CNA, in sensul asigurarii exercitarii autoritatii cu care a fost investit, potrivit Legii audiovizualului”, mai spun in scrisoarea catre Parlament cei patru membri ai CNA.

Dan Grigore, membru CNA, si-a prezentat joi demisia presedintelui Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu. Dan Grigore sustine ca ceea ce se intampla acum pe unele posturi TV este „terorism mediatic” si prevede o campanie electorala „de o ferocitate fara precedent”.

Membrii CNA au amendat joi cu 150.000 de lei postul de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului si limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gadea in emisiunea ‘Sinteza Zilei’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro