Sari direct la conținut

PDL s-a infratit cu PSD si PNL la legea aprobarii tacite a constructiilor. Arhitectii: noile reguli sunt sursa de abuzuri si coruptie

HotNews.ro

Parlamentul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care, daca primariile nu elibereaza in termen de 30 de zile o autorizatie de construire, aceasta va fi considerata aprobata tacit. Initiat de trei parlamentari de la PDL, PSD si PNL, legea va intra in vigoare daca va fi promulgata de seful statului. Autoritatile locale si organizatiile profesionale considera ca proiectul de lege risca sa dea nastere la abuzuri. „Beneficiarul poate mitui mult mai usor un functionar ca sa uite sa raspunda in 30 de zile”, spune Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Initiatorii acestui proiect sunt parlamentarii Vasile Gherasim (PD-L), Mircea Dusa (PSD-PC) si Relu Fenechiu (PNL). Proiectul de lege a fost depus la Senat in martie 2009 si a fost respins. Guvernul Boc nu a sustinut proiectul de lege, insa Camera Deputatilor l-a aprobat pe data de 3 noiembrie.

Proiectul de lege „pentru modificarea si completarea articolului 7 din Legea 50/1992 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii” introduce doua alineate care prevad urmatoarele

  • „Daca in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete, in conformitate cu anexa 1, autorizatia nu a fost emisa de catre autoritatile prevazute la articolul 4, aceasta va fi considerata aprobata tacit”
  •  „Termenul de 30 de zile curge de la momentul completarii documentatiei” Vezi detalii aici

Potrivit initiatorilor, aceasta modificare ar trebui sa reduca timpul de asteptare pentru autorizatia de construire care si in legislatia actuala este de 30 de zile. “Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. In practica, durata reala a obtinerii autorizatiei de construire se poate prelungi pana la cateva luni, ceea ce blocheaza executarea lucrarilor si poate cauza pierderi pentru stat prin neplata unor taxe ulterioare emiterii autorizatiei de construire”, se spune in expunerea de motive.

Gheorghe Patrascu: Nicaieri in lume nu este acest sistem

Va da nastere unor probleme juridice foarte mari. Nicaieri in lume nu este acest sistem. Actele depuse pentru eliberarea unei autorizatii de construire trebuie verificate atent. In felul acesta te trezesti ca cineva se apuca sa construiasca pe terenul altuia si vine la tine la primarie sa spuna ca are acord tacit”, ne-a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei.

Cam de aceeasi parere este Liviu Dobre, arhitectul sef adjunct al Capitalei, responsabil cu autorizarile la Primaria Capitalei: “Acordul Tacit nu este in regula, poate genera numeroase probleme. Asa nu mai ai niciun fel de control. Te trezesti ca au aparut niste case peste noapte si tu nu stii nimic de ele. Noi eliberam autorizatiile de construire in 30 de zile, insa sunt primarii care nu fac asta”.

Pe langa problemele de natura juridica, aceasta lege incurajeaza coruptia. “Noi inca nu avem un sistem administrativ atat de bine pus la punct ca acest acord tacit sa functioneze. Beneficiarul poate mitui mult mai usor un functionar ca sa uite sa raspunda in 30 de zile si ma trezesc cu tot felul de nenorociri aprobate in oras”, spune Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro