Sari direct la conținut

Pe ce se bazează speranțele Bulgariei privind aderarea la Schengen, împiedicată de Olanda și Austria

HotNews.ro
Spatiul Schengen, Foto: Scaliger, Dreamstime.com
Spatiul Schengen, Foto: Scaliger, Dreamstime.com

Bulgaria speră să adere la spaţiul Schengen până la finalul acestui an, spune premierul Nikolai Denkov. Amintim că Bulgaria este împiedicată să intre în Schengen de către Olanda și Austria, care par să rămână pe poziții, în timp ce România este blocată de Austria, iar aderarea celor două țări este „la pachet”.

Bulgaria va avea două oportunităţi de a adera la spaţiul Schengen în acest an, respectiv în octombrie şi decembrie, spune premierul bulgar Nikolai Denkov, citat Euractiv.

„Nu pot garanta că vom deveni parte a Schengen în octombrie”, a recunoscut şeful executivului bulgar, referindu-se la campania electorală din Olanda. Aceasta susţine că se opune intrării Bulgariei în spaţiul Schengen întrucât Sofia nu face eforturi suficiente pentru a împiedica fluxurile de migranţi ilegali dinspre frontiera externă a Uniunii Europene cu Turcia, aspect pe care, în opinia lui Denkov, olandezii se vor concentra în timpul campaniei electorale.

Totuşi, premierul bulgar este încrezător că actuala preşedinţie spaniolă a Consiliului UE va ajuta candidatura Bulgariei şi a României la aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie, pe care Madridul şi-a stabilit-o drept una dintre priorităţi pentru acest semestru.

El afirmă că Bulgaria îndeplineşte toate angajamentele şi a adoptat legislaţia necesară şi că nimeni nu are un argument substanţial împotriva acceptării ţării sale în Schengen.

Olanda a început să dea semnale diplomatice că ar putea renunţa la veto-ul contra Bulgariei, ceea ce ar lăsa Austria izolată în UE pe acest subiect. Unul dintre motive a fost o reformă a justiţiei semnificativă în Bulgaria, iar un altul s-a referit la decizia Comisiei Europene de a pune capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cele două ţări vecine.

Evoluţia situaţiei le-a dat Bulgariei şi României speranţe că ar putea fi primite în Schengen în toamna acestui an. Totuşi, la începutul lui iulie guvernul condus de Mark Rutte în Olanda a demisionat din cauza dezacordurilor între partidele din coaliţie cu privire la politica privind imigraţia. Acest lucru a sporit incertitudinea legată de aderarea Bulgariei şi a României la Schengen, notează Euractiv.

Sofia speră într-o schimbare favorabilă a poziţiei lui Rutte ca urmare a reformei judiciare şi a sprijinului dat Ucrainei, dar şi într-o victorie a coaliţiei de stânga dintre Partidul Muncii (PvdA) şi Stânga Verde (GL) la alegerile parlamentare din noiembrie.

Unul dintre protagoniştii scrutinului din Olanda este Frans Timmermans, fost vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, care a anunţat în iulie că renunţă la funcţia de la Bruxelles pentru a participa la alegerile din ţara sa. Timmermans a susţinut constant că Bulgaria şi România ar trebui să devină membre ale zonei Schengen.

Amintim însă că recent cancelarul și ministrul de Interne din Austria au anunțat că Viena se opune în continuare primirii României în spațiul european de liberă circulație. „Poziția Austriei e clară: întregul sistem Schengen nu funcționează, astfel că nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat, în 23 august, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. El a făcut aceste declarații la finalul discuțiilor avute cu ministrul român de Interne Cătălin Predoiu, care a mers la Viena.

Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

În 18 august, și cancelarul austriac Karl Nehammer a spus, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, că Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece.

(Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro