Pensiile se vor majora la 1 iulie
Demarat inca din anul 2000, procesul de recorelare a pensiilor, masura prin care s-a urmarit eliminarea inechitatilor dintre cuantumurile pensiilor din sistemul public, stabilite in perioade diferite, se va incheia o data cu ultima ajustare anuntata a intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie.
In acest sens, definitivarea alinierii pecuniare a pensionarilor care nu au beneficiat de calculele prevazute prin Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii a fost statuata in sedinta din 15 iunie a Guvernului.
Puncte suplimentare
Articolul 168 al Legii nr.19/2000 prevede ca, in baza analizei rezultatelor recorelarii efectuate in anul 2000, actiune care trebuia sa ia in considerare schimbarile produse in structura bazei de calcul a pensiilor incepand cu anul 1997, Guvernul poate adopta masuri suplimentare de recorelare a pensiilor.
Astfel, procesul de recorelare urmeaza a se efectua prin adaugarea, la punctajul mediu anual, unui numar suplimentar de puncte, identic pentru toti pensionarii inscrisi in pensie in acelasi an. Totodata, numarul punctelor care se adauga la punctajul mediu anual al fiecarui pensionar de limita de varsta cu vechime integrala este diferit in functie de anul inscrierii la pensie.
Mai precis, suplimentul de puncte ce se acorda la recorelare s-a stabilit ca diferenta intre punctul mediu estimat pentru pensionarii ale caror drepturi se calculeaza potrivit Legii nr.19/2000 si punctajul mediu aferent pensionarilor inscrisi la pensie in acelasi an, calculat potrivit articolului 180 din aceeasi lege.
De asemenea, de aceasta ultima etapa de recorelare, a sasea, beneficiaza pensionarii pentru limita de varsta cu vechime integrala, precum si pensionarii urmasi ale caror drepturi au fost stabilite pana la data de 1 ianuarie 1999 si al caror punctaj mediu anual este mai mic de 3 puncte.
Peste 2,5 milioane de beneficiari
Potrivit calculelor specialistilor din cadrul MMSSF, efortul financiar al ultimei etape de recorelare a pensiilor depaseste 296 miliarde lei, de aceasta masura urmand sa beneficieze aproximativ 2.561.000 de pensionari, din care 2.218.000 provin din sistemul de stat, iar 343.000 sunt pensionari agricoli.
In ceea ce priveste punctajul mediu estimat pentru pensionarii beneficiari ai pensiei pentru limita de varsta cu o vechime integrala, acesta este de 1,15074 puncte.
El a fost calculat ca fiind punctajul obtinut in urma aplicarii prevederilor Legii 19 in vederea stabilirii, la 1 aprilie 2001, a pensiei pentru un asigurat standard care, in conditiile legislatiei anterioare, a contribuit cu un numar de ani egal cu stagiul complet de cotizare cerut de noua lege, la un venit lunar egal cu salariul mediu brut pe economie.
Pentru pensiile urmasilor, punctajul mediu estimat este de 0,41845 puncte si a rezultat prin aplicarea asupra punctajului mediu estimat al asiguratului standard, a raportului dintre pensia medie a pensionarilor urmasi si pensia medie a pensionarilor pentru limita de varsta.
In urma acestor calcule, in luna iulie a acestui an, cuantumul pensiilor din sistemul public se va determina prin inmultirea valorii unui punct de pensie, stabilit la valoarea de 2.759.141 lei, cu punctajul mediu anual cuvenit la data de 30 iunie a.c.