Percheziții la sediul BBC din India după difuzarea unui documentar critic la adresa premierului Narendra Modi
Fiscul indian a percheziţionat marţi biroul postului BBC de la New Delhi, a declarat pentru AFP un jurnalist al postului britanic, la câteva săptămâni după difuzarea unui documentar critic despre premierul indian Narendra Modi, relatează Agerpres.
„Există o descindere a Fiscului în birouri, confiscă toate telefoanele”, a declarat jurnalistul.
Reprezentanţi ai guvernului indian se aflau în faţa biroului BBC, situat în centrul capitalei New Delhi, pentru a împiedica intrarea sau ieşirea persoanelor.
„O procedură guvernamentală se desfăşoară în birou”, a declarat un funcţionar, care a refuzat să precizeze numele instituţiei sale.
Postul de televiziune britanic a difuzat în ianuarie un documentar în două părţi în care îl acuza pe Narendra Modi că, atunci când era premier al statului indian Gujarat, a ordonat poliţiei să închidă ochii la revoltele interconfesionale din 2002. Acel val de violenţe s-a soldat cu cel puţin 1.000 de morţi, dintre care majoritatea din rândul comunităţii musulmane, minoritară în India.
Guvernul indian a blocat mesajele video şi tweet-urile legate în mod direct de documentar, calificându-l la puţin timp după difuzarea sa drept „propagandă ostilă şi mizerii anti-indiene”.
Grupuri de studenţi au organizat şedinţe de vizionare a documentarului, în pofida interdicţiilor impuse asupra campusurilor lor şi a eforturilor depuse de către guvern pentru a împiedica difuzarea filmului.
Percheziții pentru intimidarea vocilor critice în India
Guvernul lui Narendra Modi este acuzat cu regularitate de folosirea autorităților din subordine pentru a intimida sau reduce la tăcere criticile la adresa sa, acțiuni care au vizat inclusiv organizații internaționale cunoscute precum Amnesty International.
După ce Modi a preluat funcția de prim ministru în 2014, țara a intensificat monitorizarea grupurilor non-profit, iar mii dintre acestea au avut autorizațiile de primire a fondurilor externe anulate sau suspendate.
În 2020 Amnesty International a anunțat că își sistează activitățile și închide birourile din India, acuzând autoritățile de hărțuire sistematică. Decizia a venit după ce autoritățile au înghețat conturile bancare ale organizației.
Guvernul „tratează organizațiile pentru drepturile omului ca entități criminale și disidenții ca infractori fără niciun fel de dovezi credibile”, a afirmat într-un comunicat remis presei la momentul respectiv Avinash Kumar, director executiv al Amnesty International India, acesta adăugând că scopul autorităților este „crearea unui climat al fricii”.
Anunțul făcut în urmă cu 3 ani a plasat India în aceeași categorie de regimuri autoritare ca Rusia, singura țară în care Amnesty International și-a mai încetat operațiunile după închiderea în 2016 a birourilor din statul condus de Vladimir Putin.