Pericolul populismului si clientelismului politic
Esecul motiunii de cenzura, trecerea bugetului de stat prin Parlament in cateva ore, ignorarea de catre putere a celor cateva amendamente convenite cu opozitia in comisiile parlamentare, neintelegerile si orgoliile evidente in sanul opozitiei, toate acestea si multe altele dovedesc ca opozitia nu are nicio sansa sa acceada la putere inainte de 2012. In ciuda promisiunilor a la Vadim Tudor: in noiembrie, in martie, de Craciun sau la Paste vom prelua puterea.
Tot jocul politic este facut acum de UDMR, care stie ca intr-o coalitie PSD-PNL-UDMR va fi o permanenta cearta si dihonie, cine e cel mai important, cine pe cine ingenuncheaza, nemaivorbind de faptul ca programele, filosofia economica, ideile si principiile celor doua partide importante, PSD si PNL, nu se pupa nici macar in punctele neesentiale. Ion Iliescu propune PNL sa renunte la cota unica, ceea ce ar fi pentru liberali o dezicere de insasi esenta lor doctrinara.
Pe de alta parte, ramanerea la putere a actualei coalitii, pana in 2012, contine un pericol mortal: relansarea populismului si clientelismului in goana dupa voturi.
Inceputul a fost deja facut: marirea cu 15% a salariilor bugetare de la 1 ianuarie 2011. Nu am nimic cu aceste mariri, daca ar exista sustenabilitate bugetara. Dar cand ai de platit, in 2011, datorii de 12-14 miliarde euro, cand trebuie sa te mai imprumuti inca de vreo 5 miliarde, cand specialistii spun ca veniturile bugetare pe anul viitor sunt supraestimate, cand criza datoriilor suverane ale statelor sta sa explodeze, cand relansarea economica este deocamdata un vis frumos, cand infrastructura nationala este la pamant, aceasta marire este total iluzorie si lipsita de logica economica. Are doar logica electorala. Acceptata, se pare si de presedintele Basescu.
In urmatorii doi ani si mai ales in 2012, coalitia aflata la guvernare va fi pur si simplu paralizata. Lipitorii de afise, activul de la baza, liderii regionali si judeteni vor cere tot mai multa pomana electorala, pentru a intra in logica politica care ne-a nenorocit in ultimii 20 de ani. Cheltuielile bugetare nu vor mai fi diminuate. Bazinul de functii publice va fi asaltat de clientele si sponsorii de partid, dupa modelul recent, cand o experta in antiterorism a fost numita directoare la …. Biblioteca Centrala Universitara.
Cei care au urmarit politica din ultimii 20 de ani stiu foarte bine ca de acest blestem al populismului si clientelismului nu putem scapa, nu scapa niciun partid, oricate bune intentii ar avea. Pentru ca daca ar actiona altfel, s-ar sinucide politic.
Sansa relansarii economice a Romaniei in 2011 si 2012 este cu totul improbabila, cat timp contextul economic mondial este departe de a fi stabilizat.
In aceste conditii, toate eforturile si privatiunile din ultimul an vor fi fost in zadar. Dezechilibrele structurale vor exploda, relatia cu FMI si organismele de credit internationale se va deteriora, vom imprumuta bani scumpi de la banci, daca vom avea de unde, posibil nemultumirile populare vor exploda.
Singura sansa pentru evitarea populismului si clientelismului politic este instalarea, pentru doi ani, a unui guvern de tehnocrati.
Ideea aceasta a revenit periodic in discutia publica, dar a fost mereu contracarata de argumentul, real, ca un astfel de guvern nu are sustinere politica parlamentara, pentru a duce la capat reformele dureroase. Ba mai mult, va fi facut tap ispasitor pentru toate necazurile si privatiunile populatiei.
Dupa adoptarea legilor cerute de FMI, a bugetului de stat si prelungirea acordului cu acest “gardian” al respectarii echilibrelor structurale, aceasta obiectie dispare.
Opozitia are tot interesul ca partidele aflate acum la putere sa nu gestioneze banii bugetului si bazinul de functii publice in perioada preelectorala si electorala. Arcul guvernamental stie ca victoria in alegeri cu pretul populismului si clientelismului este o victorie a la Pirus. Va mosteni un cadavru economic numai bun de imbalsamat, o populatie disperata de privatiuni si lipsuri, care va reprosa castigatorilor ca nu-si tin promisiunile din campanie.
Un guvern de tehnocrati ar trebui sa indeplinesca urmatoarele conditii:
- Sa aiba sprijin parlamentar pentru un program minimal, un program economic rational, dublat de suportabilitate sociala.
- Sa accepte un mecanism de consultare cu toate partidele parlamentare, in cautarea unui consens national, atat de necesar.
- Sa fie format din profesionisti, specialisti in politici publice, competenti si cu abilitati manageriale superioare.
- Sa inceapa un proces de reflectie si identificare a unui proiect pentru Romania, in conditiile economice mondiale actuale, pentru integrarea in Uniunea Europeana, pentru refacerea unei structuri de profesionisti la toate nivelele de decizie care sa inlocuiasca politrucii dati de partide. Fara sa fie paralizat de presiunea enorma a castigarii unor alegeri. Populatia sa stie exact cat timp va mai face sacrificii si care sunt obiectivele care necesita aceste sacrificii.
N-am mai experimentat un astfel de guvern pana in prezent. Poate a venit momentul sa vedem si acest mijloc de a iesi din criza pe care, in mare parte, o generam noi insine, prin populism si clientelism politic.
Dupa ce si-ar fi facut datoria, maurul poate sa plece.